Gündem

Aziz Sancar’a 21 yıl önce yazılan mektup

“Bazı kıymetler zamanları aşar”

19 Aralık 2023 07:17

PTT’nin ‘Cumhuriyet’in 100. Yılına Mektuplar’ kampanyası kapsamında 21 yıl önce yazılan mektuplar adreslerine ulaştırılmaya devam ediyor. Uzay mühendisi İpek Kışlalı’nın 2002’de ‘Nobel’e aday ilk Türk biliminsanı’ için yazdığı mektup, Nobel ödüllü Aziz Sancar’a teslim edildi.

2002’nin Temmuz ayında yazılan mektubun muhatabı da doğal olarak kimya alanındaki çalışma ve keşiflerinden dolayı 2015’de Nobel Ödülü’nü alan Prof. Dr. Aziz Sancar’dı. İpek Kışlalı’nın mektubu yazdığı dönemde Sancar ABD’de bilimsel çalışmalarına devam ediyordu. Amerikan Kimya Cemiyeti tarafından verilen Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü’nü de yeni almıştı. 21 yıldır bekleyen bu mektup ABD’deki Prof. Dr. Aziz Sancar’a teslim edildi. Sancar duygulandığını belirterek Türkiye’ye geldiğinde İpek Kışlalı’yı ziyaret edeceğini söyledi.

"Bir ilki başaran Türk bilim insanına teşekkürü ve takdiri farklı bir şekilde göstermek istedim"

Hürriyet’te yer alan habere göre, İpek Kışlalı, şunları söyledi:

“Değerli olan Nobel ödülünü alan ilk Türk biliminsanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın deneyimleridir. Benim mektubum ise değerli bilim insanlarımızın uzun ve zorlu araştırma, buluş, keşif yolculuklarının ülkeleri ve insanlık için kelimelere sığmayacak şekilde zamanlara meydan okuduğunu göstermeyi hedefleyen sadece tek bir sayfadır. Bir ilki başaran Türk bilim insanına teşekkürü ve takdiri farklı bir şekilde göstermek istedim. Bazı kıymetler zamanları aşar... Mektubumda belirttiğim bilim alanındaki dileklerimin gerçekleştiğini ve olumlu gelişmelerle gerçekleşmeye devam edeceğini görmekten sevinç duyuyorum.”