Gündem

Aynı olay, farklı isimlerle AYM'ye sunulan dosyalardan biri kabul edildi; diğeri reddedildi 

28 Kasım 2023 17:18

Rabia Çetin 

Abdulkadir Hamud ve Abdülkerim Hamud isimli iki Suriyeli kardeşler Temmuz 2019’da karıştıkları bir kavga sebebiyle gözaltına alınmış, haklarında sınır dışı edilme kararı verildi. Hamud kardeşlere Suriye’ye gönüllü olarak gönderildiklerine dair belge imzalatıldı. Urfa Barosu’ndan avukat Nurullah Küçükoğlu ve Avukat Selami Kılı, yürütmenin durdurulması talebiyle Şanlıurfa 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne ve Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi, olay aynı olduğu gerekçesiyle isim değişikliği yapılan ancak içeriği aynı olan iki başvurudan Abdulkadir Hamud’un başvurusunu reddetti, Abdülkerim Hamud’un ise yaşam hakkı ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğine karar verdi. 

Olay 13 Temmuz 2019’da Şanlıurfa’da meydana geldi. Karıştıkları bir kavga nedeniyle Abdulkadir Hamud ve Abdülkerim Hamud isimli Suriyeli kardeşler gözaltına alınarak Şanlıurfa Sarayönü polis karakoluna götürüldü. Haklarında kasten yaralama suçundan işlem yapılan kardeşler hakkında İdari Gözetim Kararı ve Sınır Dışı Kararı ise hakim kararı olmadan Şanlıurfa Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından alındı. 

Şanlıurfa Barosu’nda adli yardım kararı neticesinde vekil olarak atanan Nurullah Küçükoğlu, spor salonunda tutulan Abdülkadir Hamud ile görüştü. Küçükoğlu daha sonra İdari Gözlem ve Sınır Dışı kararına ilişkin olarak Şanlıurfa 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne yürütmenin durdurulması için başvuruda bulundu. 18 Temmuz 2019’da Abdülkadir Hamud ve kardeşi Abdülkerim Hamud Suriye’ye gönüllü olarak gittiklerine dair bir belge imzalatılarak bir otobüse bindirilip Suriye’ye gönderildi.  Mahkeme kararı olmaksızın verilen sınır dışı kararı nedeniyle Abdülkadir Hamud’un avukatı Nurullah Küçükoğlu ile Abdülkerim Hamud’un avukatı Selami Kılıç, Etkili Başvuru Hakkı, Özgürlük ve Güvenlik Hakkı, Adil Yargılanma Hakkı ve Yaşam Hakkı’nın ihlali gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne iki aynı başvuru sundu. 

Aynı başvuru biri kabul edildi, diğeri reddedildi 

İsimleri farklı ancak başvuruları aynı olan iki başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, Abdülkerim Hamud hakkında Yaşam Hakkı ve Kötü Muamele Yasağının, Etkili Başvuru Hakkının ihlal edildiğine karar verdi. 

Abdülkadir Hamud’un başvurusunu da inceleyen Anayasa Mahkemesi şu gerekçelerle kabul edilemez kararı verdi:

“İdari gözetimin sona ermesi nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddialarının başvuru yollarının tüketilmemesi, kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddiasının açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna kesin olarak karar verildi.”

Avukat Küçükoğlu: AYM aynı maddi olayla ilgili bir bireysel başvuruyu kabul ediyorsa diğerini de kabul etmek zorunda

Konuya ilişkin açıklama yapan avukat Küçükoğlu, “Bizim başvurumuzla ilgili ret kararı 3 yıl önce verilmişti. Bu nedenle biz öncelikle AYM Komisyonlar Baş raportörlüğüne dilekçe göndererek müvekkilim hakkında verilmiş olan kabul edilemezlik kararının maddi hata nedeniyle kaldırılarak başvurumuzun yeniden incelenmesini talep ettik. Maalesef AYM Genel Sekreterliği bizim yaptığımız başvuruyu daha önce verilen kabul edilmezlik kararının kesin olduğunu ileri sürerek yeniden inceleme talebimizi reddetti. Hukuki olarak bunun hiçbir açıklaması maalesef ki yok Aynı olayla ilgili AYM’nin birbirine zıt iki farklı karar vermesi tamamen hukuka aykırı, keyfi bir durumdur ve tek kelimeyle ifade etmek gerekirse trajikomiktir. AYM aynı maddi olayla ilgili bir bireysel başvuruyu kabul ediyorsa diğerini de kabul etmek zorundadır, aksi keyfilik ve hukuksuzluktur” dedi.