Gündem

"AYM'nin kararına karşı bildiri yayımlayan 1071 akademisyeni araştırdım; sadece 15'i hukukçu, kim olduğunu bulamadıklarım da var"

02 Ağustos 2019 10:40

Karar yazarı Elif Çakır, Anayasa Mahkemesi’nin “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiri nedeniyle mesleklerinden ihraç edilen, haklarında disiplin cezaları verilen, “terör örgütü propagandası” suçundan dava açılarak hapse mahkûm edilen ve bir bölümü cezaevine konulan akademisyenlerin bireysel başvuruları hakkında ‘hak ihlali’ kararı vermesinin ardından 1071 akademisyenin imzaladığı belirtilen karşı bildiriyi araştırdığını söyledi. Çakır, 1071 akademisyenin yalnızca 15'inin hukukçu olduğunu kaydederek "İkisi AK Parti milletvekili olmuş ya da milletvekili adayı olmuş. AK Parti’de AR-Ge’de görev yapmış bir hukukçu var. Ve  yine hukukçu akademisyenlerden birisi hali hazırda bir sivil toplum kuruluşunun yöneticisi" tespitini yaptı. İmzacılar arasında doktora öğrencilerinin ve araştırma görevlilerinin de oluğunu söyleyen Çakır, "Beş altı ismin kenarına soru işareti koydum çünkü bir hayli aradığım halde akademisyen olarak ismini eşleştiremedim. Öğretim görevlisi olarak çıkmıyor" dedi. 

TIKLAYIN - 1071 akademisyenden Anayasa Mahkemesi'nin meslektaşları için verdiği 'hak ihlali' kararına karşı bildiri

"Anayasa Mahkemesi terörü meşrulaştıramaz" başlığını taşıyan bildiri, pazartesi günü geç saatlerde 1071 imzacısı olduğu belirtilerek kamuoyuyla paylaşılmıştı. Listede haberi olmadan adının yazıldığını söyleyen akademisyenler ve mükerrer şekilde yer alan isimler olduğu da ortaya çıkmıştı. Sayı 4 azalmıştı.  

TIKLAYIN: '1071 imzalı karşı bildiride' ismi bulunan Dr. Özgüç: Kesinlikle onayım yok, istifa edeceğim

Çakır 1071 akademisyeni tek tek incelediğini kaydederek şu tespitleri yaptı: 

1071 akademisyenden altısı rektör ve liste içinde mükerrer isimler var.

15 hukukçu akademisyenden ikisi AK Parti milletvekili olmuş ya da milletvekili adayı olmuş. AK Parti’de AR-Ge’de görev yapmış bir hukukçu var. Ve  yine hukukçu akademisyenlerden birisi hali hazırda bir sivil toplum kuruluşunun yöneticisi.

1071 ismin hepsi profesör veya doçent akademisyen değil, aralarında doktora öğrencileri de ve araştırma görevlileri de… 

Beş altı ismin kenarına soru işareti koydum çünkü bir hayli aradığım halde akademisyen olarak ismini eşleştiremedim. Öğretim görevlisi olarak çıkmıyor. Bu konuda ben tam bilgiye ulaşamamış da olabilirim. 

Bir hukuk dekanı bildiriyi imzalamış ancak aynı bölümdeki 18 hukukçu akademisyenden bildiriyi imzalayan olmamış.

İktidara yakın medya kuruluşları günlerdir AYM Başkanı Zühtü Arslan ve “hak ihlali” kararına imza atan 8 AYM üyesini hedef gösteren “teröre destek vermek” gibi ağır suçlarla itham eden haberler yapıyor. Ancak bir üniversitenin resmi internet sitesinin “Teröre destek özgürlük değildir” diye açılmasını üzüntüyle karşıladım.

Çakır'ın Karar'daki yazısının tamamı için tıklayın