Gündem

AYM'nin 'Barış Bildirisi' kararı AKP medyasında: "Tartışmalı", "skandal", 'Devlete katil demenin önünü açtı"!

AYM, Barış Bildirisi'ne imza atan 9 akademisyenin başvurusunda hak ihlali kararı verdi

26 Temmuz 2019 19:36

Anayasa Mahkemesi, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiri nedeniyle mesleklerinden ihraç edilen, haklarında disiplin cezaları verilen, “terör örgütü propagandası” suçundan dava açılarak hapse mahkûm edilen ve bir bölümü cezaevine konulan akademisyenlerin bireysel başvurusunda “hak ihlali” kararı verdi. Karar, AKP’ye yakınlığıyla bilinen medya organlarında “skandal”, “tartışmalı” ve “AYM devlete ‘katil’, ‘terörist’, ‘katliamcı" gibi ifadeler kullanılmasının önünü açtı” ifadeleriyle  duyuruldu. AKP’ye yakın gazetelerin konuya ilişkin haberleri şöyle:

Demirören Medya Grubu: Tartışmalı karar

Demirören Holding bünyesinde bulunan Hürriyet, Milliyet ve Posta gazeteleri ile CNN Türk televizyonu AYM’nin 9 akademisyenin yaptığı başvuru için aldığı kararı, aynı başlıkla “Tartışmalı karar” ifadesiyle duyurdu. Söz konusu üç gazete ve CNN Türk kanalının aynı haber metnini kullandığı görülürken, haberde “Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi Başkanı Av. Dr. Mehmet Sarı’nın “Karara katılmak mümkün değil" yorumuna yer verildi.

Takvim: Devlet üniversitelerinde çalışanlar gönül rahatlığıyla devlete "katil" diyebilecek!

Takvim ise yayımladığı haberde “Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından bundan böyle devlet üniversitelerinde çalışanlar gönül rahatlığıyla devlete "katil" diyebilecek. Devlete "soykırım yapıyor" sözlerini kullanabilecek. Ayrıca AYM'nin akademisyenlerle ilgili kararı gösterdi ki, "Çukur olaylarında PKK'yı destelemek suç değilmiş” ifadelerini kaydetti.

Sabah: AYM, devlete ‘katil’ demenin önünü açtı

Turkuvaz Medya Grubu bünyesindeki Sabah gazetesi ise “AYM, Üniversitelerde terör propagandasına geçit verdi” başlığıyla yayımladığı haberde “Anayasa Mahkemesi şaşırtan bir karara imza attı. “Barış Bildirisi” başlığı altında terör örgütü PKK’ya destek veren ve güvenlik güçlerinin yaptığı operasyonları itibarsızlaştırmaya çalışan imzacı akademisyenleri aklayan bir karara imza atan Anayasa Mahkemesi çok tartışılacak bir karara imza attı” yorumunda bulundu. Haberde ayrıca “Kararın vehameti ‘barış’ adı altında devlete ‘Katil’ diyen, hakaret eden sözde akademisyenleri temize çıkarırken daha büyük problemlere de gebe olmasıyla anlaşılmış oldu. AYM'nin skandal kararı bundan sonra üniversitelerde ya da başka platformlarda devlete ‘Katil’, ‘terörist’, ‘Katliamcı’ gibi ifadelerin kullanılmasının, devlet büyüklerine hakaret edilmesinin önünü açtı” sözleri kaydedildi.

Yeni Akit: Skandal

Yeni Akit de AYM kararına ilişkin “skandal” nitelemesinde bulundu. Yeni Akit haberinde “Barış bildirisi, PKK destekçisi sözde akademisyenlerin, Türkiye’nin katliam yaptığını savunduğu ve terör örgütü PKK ile Türkiye arasındaki çatışmaların sonlandırılmasını talep ettikleri, bu doğrultuda imza attıkları bir bildiriydi”