Gündem

AYM, “makul sürede yargılanma hakkının ihlali” başvurularını incelemeyecek

"Mahkeme, siyasi iradeye kızıp, faturayı makul sürede yargılanma hakkı ihlal edilen yurttaşa çıkarıyor”

13 Ekim 2023 06:51

Anayasa Mahkemesi (AYM), makul sürede yargılanma hakkının ihlali gerekçesiyle yapılan başvuruların incelenmemesine karar verdi. Siyasetçi ve hukukçular, mahkemenin, “siyasi iradeye kızıp faturayı yurttaşa çıkardığını” söyledi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, kararı değerlendiren İyi Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Ahmet Zeki Üçok, AKP döneminde hukukun ayaklar altına alındığını belirterek, “Gerekli kanun çıkarılmadı; hukuka gerek duyulmadığı için Meclis çalışmıyor” eleştirisi geldi. Yıllarca süren davalarla ilgili AYM’nin, Meclis’te bir yasal düzenleme yapılması gerektiği yönünde karar verdiğini anımsatan Üçok, “AK Parti iktidarı, hukuku işletmedi, gerekli kanunu çıkarmadı, binlerce insanın mağduriyetine neden oluyor. Meclis, yasal düzenlemeleri çıkarmalı” ifadelerini kullandı.

Eski Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı da olan CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez de, “Mahkeme, kanun koyucuya veya bu konudaki siyasi iradeye kızıp, faturayı makul sürede yargılanma hakkı ihlal edilen yurttaşa çıkarıyor” dedi.