Gündem

AYM’den HDP kararı: “Yargıtay Başsavcılığı’nın yetkisi yok”

19 Haziran 2023 16:41

Anayasa Mahkemesi (AYM), seçim yılı olması nedeniyle HDP'ye fazladan ödenen 400 milyon 228 bin TL Hazine yardımına bloke konulmasına ilişkin talebi kabul etmedi. Yüksek Mahkeme, HDP’nin hesaplarına bloke konulması talebine ilişkin karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

AYM kararının gerekçesi, Yüksek Mahkeme'nin internet sitesinde yayımlandı. Buna göre AYM, söz konusu talep, siyasi partilerin mali denetimi kapsamında kaldığı  ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın buna ilişkin görev ve yetkisinin bulunmadığı gerekçesiyle kabul edilmedi.

Kararda siyasi partilerin ilgili yıl mali denetim süreci henüz başlamadığından, iddiaların bu aşamada Anayasa Mahkemesi'nce de incelenemediği kaydedilerek, siyasi partilerin gelirlerine ilişkin uyuşmazlıklarla ilgili yasal işlem yapabilmesinin önünde engel bulunmadığı ve bu işlemlere karşı yargı yolunun açık olduğu belirtildi.

Ne olmuştu?

HDP’nin genel seçimlere girmediğine dikkat çeken Başsavcılık, AYM'ye yeni bir başvuru yaparak, HDP’ye seçim yılı olması nedeniyle fazladan ödenen 400 milyon 228 bin TL Hazine yardımına bloke konulmasını istedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AYM'de kapatılma davası süren HDP ile ilgili yeni bir başvuru yaptı.

Siyasi Partiler kanuna göre, tüm siyasi partilere genel seçim yapılan yıllarda Hazine yardımı üç katı olarak ödeniyordu. Bu kapsamda; HDP’ye toplamda 600 milyon 343 bin TL Hazine yardımı ödendi.

Başsavcılık 400 milyon için tedbir istedi

Ancak HDP, 14 Mayıs 2023 genel seçimlerine katılmadı. Bu durumu Yüksek Seçim Kurulu’ndan gelen cevapla kesinleştiren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. HDP’ye seçim yılı olması nedeniyle fazladan ödenen 400 milyon 228 bin TL Hazine yardımına tedbir konulması istemiyle AYM'ye başvurdu.

Başsavcılık; söz konusu 400 milyon 228 bin TL’lik yardımının harcanan kısmının ise parti ve harcamayı yapan ilgililerden tahsil edilerek, hazineye aktarılmasını istedi.

AYM daha önce reddetmişti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce HDP’nin Hazine yardımı ödenen hesaplarına bloke konulmasını talep etmişti.

Ancak AYM, oy çokluğuyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu talebinin reddine karar vermişti.

Öte yandan, HDP’nin kapatılması talepli davada sona da yaklaşıldı. AYM raportörünün, davanın esasına ilişkin raporunun hazırlamasının ardından Yüksek Mahkeme, kapatma talebini nihai olarak karara bağlayacak.