Gündem

AYM'den cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlarla ilgili önemli karar

Mevcut görevleriyle ilişikleri kesilmeden emeklilik ve yaşlılık aylığı alabilmelerine yönelik hüküm anayasaya aykırı bulundu

15 Mart 2023 09:45

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) cumhurbaşkanı yardımcılığı ve bakanlığa atananların görev süresinde emeklilik ve yaşlılık aylığı alabilmelerine yönelik Cumhurbaşkanı kararnamelerinin ilgili hükümlerinin iptaline ilişkin gerekçeli kararını yayımladı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, CHP'li Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç ve 137 milletvekilinin 2019'da yaptığı başvuruyu değerlendiren AYM, Cumhurbaşkanlığı'nın 503. ve 504. sayılı kararnamelerinde cumhurbaşkanı yardımcılığı ve bakanlığa atananların emeklilik ve yaşlılık aylıklarının kesilmeyeceğine, bu aylıklara hak kazananlara talep etmeleri halinde mevcut görevleriyle ilişikleri kesilmeden emeklilik ve yaşlılık aylığı bağlanacağına yönelik hükümleri anayasaya aykırı buldu.

AYM, söz konusu düzenlemelerin, anayasada yer alan mülkiyet hakkına ilişkin düzenleme içerdiğinden, Anayasa'nın 104. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı kararnamesi ile düzenlenemeyecek yasak alanda kaldığı yönünde görüş bildirdi.

Yüksek mahkeme gerekçeli kararında, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle getirilen kuralın konu bakımından yetki yönünden anayasanın ilgili maddesine aykırı görülerek iptal edildiği için içerik yönünden incelenmediğini belirtti.

AYM, kararın bugün itibarıyla 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.