Gündem

AYM Başkanı Arslan'dan hâkim ve savcılara Cem Karaca önerisi

04 Şubat 2023 09:03

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan'ın, "Akademi Kürsü" dergisine verdiği mülakatı köşesine taşıdı. 

Ergin'in aktardığına göre Arslan, "Aslında doğu ve batı düşüncesinin bozulmamış kolları aynı adrese çıkıyordu. İnsan, başkalarının aracı değil, kendinde değer ve amaç olan değerli bir varlıktı. Başka bir ifadeyle, insan yaratılmışların en şereflisi, yani 'eşrefi mahlukat'tır. Devlet de bizim ruh köklerimizde karşılığını bulan söylemle, işte bu değerli ve onurlu varlığı yaşatmakla yükümlü olan, toplumun örgütlü halidir. Devletin bu amaçtan uzaklaşıp canavarlaşmasını engelleyecek şey de hukuktur. Ortaya çıkan terkip tanıdıktır: Hukuk devleti..." dedi. 

Ergin, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"İlginç bir nokta, söz konusu derginin editörleri aynı mülakatta kendisine, hâkim ve savcılara ve meslek adaylarına 'ne gibi önerileri olduğunu' sorduklarında, Arslan’ın Karacaoğlan ve Cem Karaca’ya yaptığı atıflardır. AYM Başkanı’nın yargı camiasına tavsiyesi, 'Mahkeme kadıya mülk değildir' sözünün hatırdan çıkartılmamasıdır. 'Başlayan her işin bir sonu var' diye konuşuyor Prof. Arslan.

Ona göre bu geçiciliği en iyi anlatan Karacaoğlan’ın, 'Üryan geldim, yine üryan giderim' adlı şiiridir. Arslan, şöyle diyor: 'Yoğun çalışmaları sırasında yorulduklarında ve sıkıntılarla karşılaştıklarında bu türküyü Cem Karaca‘dan dinlemelerini tavsiye ederim. Ben öyle yapıyorum...'

Cem Karaca bunu duysa kim bilir ne kadar mutlu olurdu..."