Gündem

AYM, askerlere verilen takipsizlik kararını kaldırdı, "Yaşama tehdit değilse ateş etmeyin" dedi

06 Kasım 2019 07:21

Anayasa Mahkemesi (AYM), güvenlik güçlerinin ‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle kaçan araçlara ateş açmasıyla ilgili bir değerlendirme yaptı. AYM, İran sınırında kaçakçı olduğu düşünülerek, dur ihtarı yapılan ve buna karşın kaçan kamyonete ateş edilmesi, içerisindeki 10 yaşındaki çocuğun açılan ateş sırasında sıçrayan taşla yaralanması olayında askerlere verilen takipsizlik kararını kaldırdı, "AYM, askerlere verilen takipsizlik kararını kaldırdı, "Yaşama tehdit değilse ateş etmeyin" dedi.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Van’ın Çaldıran ilçesinde saat 04:00 sıralarında ise komşusunun kaybolan koyunlarını aramak için dışarı çıktığını savunan Nezir Depren’in kullandığı ve içinde 10 yaşındaki yeğeni A.D.’nin olduğu kamyonet, köye doğru giderken, askerler tarafından durdurulmak istendi. Kamyonet durmayınca, keskin nişancı tüfeği ile ateş edildi, askerlerin attığı bir taş ise camı kırarak çocuğun başına çarptı. Depren’in şikâyeti üzerine açılan soruşturmada askeri savcılık, 12 asker için takipsizlik kararı verdi. Kamyonetten askerlere ateş açıldığı savunulan kararda, askerlerin silah kullanma yetkisini kullandığı belirtildi. 

AYM ise Depren’in başvurusu üzerine soruşturmanın eksik yapıldığına karar verdi. AYM, “Bu durumda dur ihtiranı uymasa bile yaşadığı köye doğru giden başvurucunun yaşamını tehlikeye düşürmeyen başka tedbirlerle de yakalanmasının mümkün olup olmadığı hususları değerlendirilmemiş, yalnızca olaya karışan askerlerce tutulan tutanaklar ve bu tutanaklar doğrultusunda verilen beyanlar nazara alınmıştır. Bu itibarla soruşturmada varılan sonucun elde edilen tüm delillerin kapsamlı, nesnel ve tarafsız bir analize dayandığını söylemek mümkün değildir” değerlendirmesi yapıldı.