Gündem

Aylarca eğitim verilip her biri için 1,5 milyon lira harcanan polis adayları, "sağlık" gerekçesiyle elenmiş: 500 aday hakkını istiyor

“Gittiğim heyet hastanesinde doktorların herhangi bir sağlık sorunum olmadığını söylemesine rağmen ilişiğim kesildi”

13 Şubat 2024 00:00

Asya Tekyaşar/T24

Sağlık kontrolünden geçirildikten sonra, Polis Meslek Eğitim Merkezleri’nde (POMEM) 9 ay boyunca eğitilen, her birinin eğitimi için 1,5 milyon lira harcanan 500 polis adayı, mesleğe başlayacakları aşamada elendi. Mesleğe başlatılmayan, ataması yapılmayan polis adaylarına sağlık raporları gerekçe gösterildi. Sağlık raporlarının neden atamadan önce geldiği, eğitimlerden önce hazırlanmadığı ise soru işaretlerine yol açtı. Polis adaylarının elendikten sonra kalıcı bir hayat kuramadığını ve “Belki polis olurum” diyerek aylarca dava sürecini beklediğini söyleyen Avukat Saruhan Gene Başaran, söz konusu mağduriyetin giderilmesini talep etti. Benzer sorunların daha önce de yaşandığı, mesleğe başlatılan bazı polislerin de sonradan sağlık raporu gerekçe gösterilerek elendiği ortaya çıktı. Bu polislerin  kamuda görev yapabilmeleri için 6 aylığına geçici düzenleme yapıldığı ancak ataması yapılmadan önce elenenlerin kapsam dışında tutulduğu anlaşıldı.

Atamasına 5 gün kala elendi: Hem benim hem ailemin hayalleri yıkıldı

POMEM’de 8 ay eğitim gördükten sonra mezuniyetine iki hafta kalmışken sağlık sorunu gerekçesiyle elenen Emin Turhan, “Gittiğim heyet hastanesinde doktorların herhangi bir sağlık sorunum olmadığını söylemesine rağmen ilişiğim kesildi” dedi. Polis okulu mezunu Kadriye, eğitiminin bitmesine 5 gün kala sağlık sorunu sebebiyle elendi ve “9 ay eğitim görüp ailemden, evimden ayrı kalıp zorlu bir eğitim sürecinin sonuna kadar gelmişken elenmem hem benim hem de ailemin hayallerini yıktı” diyor. POMEM eğitiminin bitmesine iki gün varken sağlık dosyasının okula gelmemesi gerekçe gösterilerek “eve gönderilen” başka bir polis adayı, “Bitirme mülakatına ve yemin törenine sağlık dosyam sonuçlanmadığı için alınmadım, bu yüzden katılamadım” diyerek GİH (Genel İdari Hizmetler) memuru olarak atamasının yapılmasını talep etti. Mehmet Şerif Yencilek de yazılı ve uygulamalı sınavları geçtiğini ancak eğitim sürecini tamamlamasına 11 saat kala sağlık yönetmeliğine uymadığı nedeniyle ilişiğinin kesildiğini söylüyor. Yencilek, “Hayalim olan bu kutsal meslek için zorlu tüm aşamaları geçip okula gitme başarısı göstermişken son günlerde elenmek beni ve ailemi psikolojik olarak yıprattı” diyerek düzenleme getirilmesini talep etti.

Polis adayları, yazılı ve uygulamalı sınavları geçtikten sonra 9 ay eğitim görüyor. Bu eğitimin sonunda diploma alanların kura ile atamaları yapılıyor. Bazı polis adaylarının sağlık kontrolünden ve sınavlardan geçmiş olmasına rağmen atamasının yapılmasına çok kısa bir süre kalmışken sağlık raporları gerekçe gösterilerek POMEM’le ilişiğinin kesildiği anlaşıldı. Polis adayları, uzun ve zorlu eğitim sürecinin ardından “sağlık sorunu” gerekçesiyle atılmanın haksız olduğunu söyleyerek “en azından GİH kapsamında memur olmak” istiyor.

“Kazanılmış hakka saygı duyulmalı”

Avukat Başaran, bu durumda yaklaşık 500 polis adayının olduğunu belirterek, “Genel sağlık, spor ve sözlü sınav aşamalarından geçen polis adayları için polis olmak kazanılmış bir hak. Kazanılmış hakka saygı duyulması gerekiyor. Adayların yaklaşık 9 ay verdiği emek göz ardı edilemez. Bu mağduriyetin giderilmesi gerekiyor” dedi.

Bir kişi için en az 1,5 milyon lira

Eğitim sürecinin kamu için de maddi bir yük olduğunu söyleyen Başaran, “Bir polisin eğitimi için en az bir milyon 500 bin lira harcanıyor. Bu kadar masraftan sonra aday elenince harcanan para da boşa gidiyor. Eğer düzenleme getirilirse, kamu maddi yükten kurtulmuş olacak” ifadelerini kullandı.

Atananlar da elenmiş

Ataması yapılmadan elenenlerin yanı sıra polisliğe başladıktan kısa süre sonra meslekten “elenen” polislerin de olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine, Kasım 2022’de çıkartılan Genel İdare Hizmetleri Kanunu kapsamına, bu durumdaki polislerin geçici olarak istihdamına yönelik düzenleme eklendi. Ancak düzenlemenin sadece 6 aylığına geçici görevlendirme için yapıldığı öğrenildi. Polis adayları ise henüz “sicil almadığı” için bu kanun kapsamına dahil edilmedi. Avukat Başaran, her yıl yaklaşık 500 polisin sağlık sorunu nedeniyle mağdur olduğunu belirterek GİH Kanunu’na benzer bir yönetmeliğin polisleri ve polis adaylarını kapsayacak şekilde kalıcı olarak düzenlenmesini talep etti.