Dünya

Aylar süren saldırılar şehri enkaza dönüştürdü; Rusya Bakmut'u kuşatmaya çalışıyor, Ukrayna direnmeye devam ediyor

06 Mart 2023 09:04

T24 Dış Haberler

Kiev, pazar günü artık büyük bölümü yıkılan Ukrayna kenti Bakmut'u kuşatmaya çalışan Rus askerlerinin saldırılarını püskürtmeye devam ettiklerini belirtti. 

Ukrayna, aylardır süren saldırılara rağmen şu ana kadar başarıyla savunmayı başardığı için "Bakmut Kalesi" diye hitap ettiği şehri koruyacaklarına söz verdi. Rusya ise şehri almak için saldırılarını sürdürüyor. Bakmut, savaştaki iki ülke arasında siyasi bir sembole de dönüştü. Rusya, şehri alarak duraklayan ilerlemesine dair bir "zafer" mesajı vermeyi planlıyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, cumartesi 130'dan fazla düşman saldırısını püskürtmeyi başardıklarını ifade etti.

Kiev, "Düşman, Bakmut'u kuşatma girişimlerini sürdürüyor" dedi.

Bakmut'un büyük bölümü, savaşın en kanlı sayfalarından birine sahne olurken enkaza dönüştü. 

Ukrayna güçlerinin sözcüsü Sergiy Çerevati, Bakmut'taki durumu, "zor ama kontrol altında" diye nitelendirdi. 

ABD merkezli Savaş Çalışmaları Enstitüsü, hem şehrin içinde hem de dışında çatışmaların sürdüğünü söylerken Ukrayna'nın tedarik yollarının daralmaya başladığı konusunda uyarıda bulundu.

Savaş Çalışmaları Enstitüsü, "Ruslar şehri kuşatma niyetinde olabilir. Ancak Ukrayna komutası kuşatılma riskini göze alacağına çekilmeyi tercih edeceğini ifade etti" değerlendirmesinde bulundu. 

Rus paralı asker grubu Wagner, geçen hafta Bakmut'u, "neredeyse kuşattıklarını" söylemiş, Kiev'e şehri boşaltma çağrısı yapmıştı.