Dünya

Avusturya’da göçmen karşıtı miting düzenlenecek

Anti-faşist grupların yürüyüşe müdahale etmesi bekleniyor

29 Temmuz 2023 17:26

T24 Dış Haberler

Çok sayıda aşırı sağcı grup, Avrupalı ve Batılı olmayanların Avrupa'daki çoğunluk nüfusun yerini aldığını iddia eden milliyetçi bir komplo teorisi olan "Büyük Yer Değiştirme"ye siyasi bir çözüm getirme iddiasıyla Viyana’da yürüyüş düzenleyecek.

Yürüyüşte yer alacağı belirtilen gruplar, “doğal Avusturyalıların” ülkede azınlık haline geldiğini iddia ediyor. Euronews’ın haberine göre, yürüyüşün organizatörü olan Gernot Schmidt, sağcı bir platforma verdiği bir demeçte protestonun amacını göçle ilgili yeni terimler üreterek bunların FPÖ ve AfD gibi büyük sağcı partiler tarafından benimsenmesini sağlamak ve bu partileri siyaseten harekete geçirmek olduğunu söyledi. Schmidt’in sağın bilinen bir ismi olduğu ve öncelerde Avusturya Özgürlük Partisi FPÖ’nün öğrenci örgütünde yer aldığı belirtildi.

Bazı FPÖ’lü siyasetçilerin de mitinge katılacağını açıklamasının ardından, Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner perşembe günü yaptığı açıklamada, FPÖ'nün protestolara katılmasının ülke için "güvenlik riski oluşturduğunu" ve "kimlikçiler gibi aşırı sağcı gruplarla ortak protestoların FPÖ liderliğinin radikal doğasının altını çizdiğini" söyledi.

"Sol" korkusu

Yürüyüş çok önceden duyurulmuş ve kamuoyuna açıklanmış olsa da "solun" vaktinden önce ortaya çıkıp yürüyüşü durdurmasını önlemek için tam yerinin son ana kadar açıklanmadığı aktarıldı.

Schmidt, katılımcıları "mantıklı giyinmeye ve olay yerine aitmiş gibi görünmemeye" çağırarak, siyasi eğilimlerine dikkat çekebilecek gamalı haç ya da diğer sembolleri yanlarında getirmemeleri konusunda uyardı.

Anti-faşist grupların da bir karşı protesto düzenleyecekleri belirtildi. Linkswende adlı bir internet sitesinden yapılan duyuruda, "Kimlikçi yürüyüşü durdurmak için 29 Temmuz Cumartesi günü herkes sokağa! Sabah 10'dan itibaren Viyana Schillerplatz'daki Sağa Karşı Taarruz'un buluşma noktasına doğru harekete geçiyoruz" denildi.