Çevre

Avusturalyalılar, zorla tahliye edilebilir!

Kürsel ısınmayla birlikte yükselen su seviyesi nedeniyle, Avusturalya kıyıları ve nüfusunun yüzde 80'ini tehdit altında.

29 Ekim 2009 02:00

T24 - Kürsel ısınmayla birlikte eriyen buzullar ve yükselen su seviyesi nedeniyle, Avusturalya kıyıları ve nüfusunun yüzde 80'inin tehdit altında olduğu açıklandı.



Times'ın haberinde küresel ısınmanın Avusturalya'ya etkisi üzerine 18 aylık bir çalışma gerçekleştiren hükümet yetkilileri, binlerce kilometrelik sahil şeridini korumak için acil kararlar alınması gerektiğini belirtirken, okyanus kıyısında yaşayanların güveliği için sahil şeridinde bulunan evlerin boşaltılıp yıkılabileceğini de söyledi. Yetkililer bu bölgeler için inşa izninin yasaklanabileceğini de ifade etti.

Sahil şeritlerindeki yapılaşma ve altyapı çalışmalarının, Avusturalya kıyılarını kıyısal erozyona ve su baskınlarına açık hale getirdiğini söylerken, deniz seviyesindeki her 1 cm'lik yükselmeye karşılık sahil şeridini 1 metre geriye çekilebileceğini de belirtildi.

Ancak özellikle ülkenin kuzey kesimindeki sahil şeridinde yaşayan lüks ev sahipleri, güvenlik için evlerin boşaltılmasına ve yıkımına karşı çıkıyor. bölge sakinleri konuyla ilgili alınan kararların iptali için mücadele ediyor.

Okyanus kıyısı Avusturalya için 'hayati önemde'

Uzmanlar, 21. yüzyıl içinde dünya denizlerinde 82 cm'lik bir yükselme bekliyor.

Avusturalya'nınsa önemli şehirlerinin ve şehir yaşamının tamamının okyanus kıyısında gerçekleşmiş durumda.

Nüfusun yüzde 80'ni deniz kenarında yaşarken, yaklaşık 700 bin ev, okyanusun 3 km içinde bulunduğu belirtiliyor.