Dünya

Avustralyalılar kalıcı olarak evden çalışma hakkı için mücadele ediyor

02 Ağustos 2023 10:35

T24 Dış Haberler

JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon'dan Tesla ve Twitter patronu Elon Musk'a kadar bir çok kurumsal lider, pandemi dönemindeki uzaktan çalışma düzenlemelerine son verilmesi çağrısında bulunurken, Avustralya'daki sendikalar emsal teşkil ederek ülkenin en büyük bankasını mahkemeye verdi ve bir mücadele başlattı. 

Covid-19 salgınından bu yana drone operatörü Nicholas Coomber'i evden çalıştıran şirket, 180 kişilik personelini her gün sabah 9'da görevleri dağıtmak için ofise çağırdı. 

Coomber, çocuklarını pandemi öncesine göre daha erken kreşten almasına olanak tanıyan evden çalışma sisteminin devamlılığını istedi. Hâlâ haftada bir veya iki kez ofisi ziyaret eden Coomber, "Ailenle daha fazla zaman geçiriyorsun. Eve gitmek için 45 dakika harcayarak beşte bitirmek yerine, işi beşte bitirebilirsin." dedi. 

Sidney Üniversitesi Sağlık ve İş Araştırma Ağı başkanı John Buchanan, "Avustralya işgücü piyasasındaki tüm derin değişimler krizlerden kaynaklanmıştır. Bir sarsıntı yaşadığınızda, asla dünyanın eski haline dönemezsiniz" dedi. 

Nisan ayında, Avustralya'nın üçüncü büyük bankası National Australia Bank'ın CEO'su, 500 üst düzey yöneticinin tam zamanlı olarak ofise dönmesini emretti. Ret gerekçesiyle Temmuz ayında banka, 500 yönetici de dahil olmak üzere tüm çalışanlara, sınırlamalarla birlikte evden çalışma talep etme hakkı veren bir sendika anlaşmasını kabul etti.

Aynı hafta, kamu sektörü sendikası, Avustralya'nın 120 bin federal çalışanının evden çalışma talebinde bulunmasına izin veren bir anlaşma yaptı.

Avustralya federal anlaşmasını müzakere eden Topluluk ve Kamu Sektörü Birliği sekreteri Melissa Donnelly, "Cin şişeden çıktı: evden çalışmak, Covid ve pandeminin çok ötesinde kalan bir şey" dedi.

Stanford Üniversitesi ile bir proje kapsamında 34 ülkede 35 bin işçi ve işverenle anket yapan Hamburg'daki Makroekonomi ve Araştırmalar Merkezi'nin müdür yardımcısı Mathias Dolls, "Evden çalışma deneyimi olan çalışanların sadece %19'u ofise tam zamanlı olarak dönmek istiyor. Evden çalışma seviyelerinin pandemi öncesi seviyelere geri döneceğini sanmıyorum" dedi. 

Stanford, "İşçiler arasındaki genel görüş, evden çalışmaya devam etmeyi şiddetle istedikleri yönünde ve bu tarihi bir yüzleşme için zemin hazırlıyor" dedi.

Sektör verilerine göre, Avustralya başkentindeki ofis alanlarının yaklaşık altıda biri boş.