Dünya

Avustralyalı piskopos Christopher Saunders tecavüzle suçlandı

22 Şubat 2024 08:09

T24 Dış Haberler

Avustralyalı piskopos Christopher Saunders, çoğu çocuklara yönelik olmak üzere tecavüz ve bir çok tarihi cinsel suçla suçlandı.

74 yaşındaki piskopos, Batı Avustralya polisi ve Papa'nın talimatıyla yürütülen paralel soruşturmaların ardından Broome'da tutuklandı. Geçmişteki iddiaları reddeden Saunders'ın kefaletle serbest bırakılması reddedildi ve mahkemeye çıkacağı kesinleşti. Kendisi, bu tür suçlamalarla karşı karşıya kalan en kıdemli Katolik din adamlarından biri oldu. 

Saunders iki kez tecavüz, 14 kez saldırı ve üç kez bir çocukla uygunsuz şekilde ilgilenmekle suçlandı. 

İddia edilen saldırı, 2008 ve 2014 yılları arasında Batı Avustralya'nın uzak kasabaları Broome, Kununurra ve Kalumburu Aborijin topluluğunda meydana geldi. Hapse atılan ve daha sonra beraat eden Kardinal George Pell dışında, Saunders ülkede çocuklara yönelik cinsel suçlarla suçlanan en üst düzey Katolik yetkilisi.

Avustralya Katolik Piskoposlar Konferansı yaptığı açıklamada polisle işbirliği yapma sözü verdi ve Saunders'a yönelik suçlamaların "çok ciddi ve son derece üzücü" olduğunu söyledi. 

Perth Başpiskoposu Timothy Costelloe, "Bu tür iddiaların kapsamlı bir şekilde soruşturulması yerinde ve aslında gerekli" dedi. 

İlk kez 1976'da rütbesini alan Saunders, kariyerinin çoğunu ülkenin kuzeybatı köşesindeki uzak Kimberley bölgesinde geçirdi ve 1996 yılında Broome Piskoposu olarak atandı. Piskoposluk yaklaşık 770 bin kilometrekarelik bir alanı kapsıyor.  Yıllardır, bölgesindeki topluluklardan birçok Aborijin erkeğinin cinsel istismar iddiaları üzerine çifte soruşturmayla karşı karşıya kaldı.

Suçlamalar ilk olarak 2020'de yayınlandı, ancak ardından gelen ilk polis soruşturması suçlama olmaksızın kapatıldı. 2020'de Broome Piskoposu görevinden gönüllü olarak ayrıldı, ancak emekli piskopos olmaya devam ediyor. Bir piskoposu yalnızca Papa atayabilmekte veya görevden alabilmekte. 

Papa'nın tarihi bir soruşturma emri vermesi ve 200 sayfalık raporun geçen yıl medyaya sızdırılmasının ardından polis yeni bir soruşturma başlattı.