Dünya

Avustralya, Nazi selamını ve terör örgütü sembollerinin halka açık sergilenmesini yasakladı

08 Ocak 2024 12:34

T24 Dış Haberler

Avustralya'da, İsrail-Gazze savaşının ardından artan Yahudi karşıtı olaylara tepki olarak, Nazi selamını ve terör gruplarıyla ilgili sembollerin sergilenmesini veya satılmasını yasaklayan yasa Pazartesi günü yürürlüğe girdi.

Yasa, halka açık alanda Nazi selamı vermeyi veya Schutzstaffel (SS) paramiliter grubuyla bağlantılı Nazi gamalı haçını sergilemeyi 12 aya kadar hapisle cezalandırılabilecek bir suç olarak tanımladı. Bu sembolün satışı ve ticareti de aynı şekilde yasaklanacak. Başsavcı Mark Dreyfus yaptığı açıklamada, yasanın Avustralya'da terör eylemlerini yüceltenlere yer olmadığı konusunda açık bir mesaj verdiğini söylerken, "Bu, türünün ilk örneği ve Avustralya'da hiç kimsenin Nazileri ve onların şeytani ideolojilerini yücelten eylem ve sembollerinden kâr elde etmesine izin vermeyecek"  dedi. 

Haziran ayında duyurulan ve Aralık ayında kabul edilen yasa, İsrailli yetkililere göre, Hamas'ın 7 Ekim'de bin 200 kişiyi öldürdüğü ve 240 kişiyi rehin aldığı saldırının ardından antisemitizm ve İslamofobinin arttığı bir dönemde yeni bir önem kazandı. 

Ekim ayında Filistin yanlısı bir protesto sırasında Opera binasının önünde küçük bir grubun "Yahudilere gaz verin" sloganıyla bağırdığını gösteren görüntüler dünya çapında öfkeye ve polis soruşturmasına yol açmıştı. Polis, Ekim ayında Avustralya Yahudi Müzesi önünde Nazi selamı veren üç kişiyi tutukladı. Avustralya Yahudileri Yürütme Konseyi'ne göre, geçen yılın Ekim ve Kasım aylarında, önceki on iki aya kıyasla daha fazla Yahudi karşıtı olay yaşandı. Yeni yasa aynı zamanda İslam devleti, Hamas veya PKK gibi yasaklı terör örgütleriyle bağlantılı sembollerin kamuya açık olarak sergilenmesini veya ticaretini de yasaklarken, akademik, eğitimsel veya sanatsal kullanım için muafiyetler mevcut.