Dünya

Avustralya göçmen alımını yarıya indirecek, öğrenciler için İngilizce sınavını zorlaştıracak

11 Aralık 2023 11:54

T24 Dış Haberler

Avustralya hükümeti, ülkenin "bozuk" göç sistemini düzeltmek amacıyla iki yıl içinde göç alımını yarıya indireceğini açıkladı. Haziran 2025'e kadar yıllık alımı yaklaşık olarak pandemi öncesi seviyelere paralel olarak 250 bine düşürmeyi hedefledikleri bildirildi. Yeni plan kapsamında uluslararası öğrenciler ve düşük vasıflı işçilere yönelik vize kuralları da sıkılaştırılacak. Avustralya'da göçün rekor seviyelere ulaşması konut ve altyapı sıkıntılarını artırdı. Ancak vasıflı işçi sıkıntısı devam ediyor. 10 yıllık göç stratejisini açıklayan İçişleri Bakanı Clare O'Neil, göç sisteminin önceki hükümet tarafından  "parçalanmış" olduğunu da söyledi.

Bu yılın başlarında yapılan bir incelemede sistemin bozulduğu ve "büyük reforma" ihtiyaç duyduğu ortaya çıktı. Haziran 2023'e kadar Avustralya'ya rekor düzeyde kişi gelirken, göçmen sayısı 510 bin kişiyi geçti. Yeni önlemler arasında, uluslararası öğrenciler için daha katı asgari İngilizce dil koşulları ve vize uzatmak için başvuranlar üzerinde daha fazla inceleme yapılması yer alıyor; bu kişilerin, daha fazla eğitim almanın akademik hedeflerini veya kariyerlerini ilerleteceğini kanıtlamaları gerekiyor. Resmi verilere göre Avustralya'da 650 bin kadar yabancı öğrenci bulunuyor ve bunların birçoğu vizelerini uzatıyor. 
 
 

Yüksek vasıflı teknoloji çalışanları veya bakım çalışanları gibi "uzman" veya "temel" becerilere sahip göçmenlere yönelik vize yolları da kalıcı oturma izni için daha iyi fırsatlar sunacak şekilde iyileştirildi. O'Neil, yeni politikaların Avustralya'nın ihtiyaç duyduğu daha fazla işçiyi çekeceğini ve ülkede yaşayan, çalışan ve okuyanların sömürü riskinin azaltılmasına yardımcı olacağını söyledi. Muhalefetin göç sözcüsü Dan Tehan, hükümetin tasarlanan göç politikalarını ayarlamada çok yavaş olduğunu söyledi. Tehan, yaptığı açıklamada, "Göç söz konusu olduğunda at kaçtı ve hükümet onu sadece yakalayamıyor değil, bulamıyor da" dedi.