Dünya

Avustralya genelkurmay başkanı, bakanın basın konferansına müdahale etti: "Siz siyaset konuşurken askerler kadrajdan çıkabilir mi?"

Savunma bakanı, ordu ile ilgili açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlıyordu

29 Mart 2019 11:09

T24 Dış haberler

Avustralya'da Hava Kuvvetleri Komutanı Leo Davies'in emekli olacağını açıklamasının ardından Canberra'da görevi kimin devralacağının açıklanacağı bir toplantı gerçekleştirildi. Savunma Bakanı Christopher Pyne, ordu ile ilgili açıklamalarını bitirdikten sonra gazetecilerinin sorularını yanıtlamaya başladı. Pyne siyaset hakkında konuşmaya başlayınca Genelkurmay Başkanı Angus Campbell, "Askerlerin siyaset konuşulurken arkasında durmasının uygun olmayacağını" söyleyerek askerleri kadrajdan çıkarttı. 

ABC'de yer alan habere göre Canberra'da düzenlenen basın toplantısında Pyne, ordudaki liderlik değişiminden bahsetti ve ardından gazetecilerden sorular almaya başladı. Konuşma sırasında Pyke'ın arkasında üç yüksek rütbeli asker duruyordu. Pyke, iç politika ile ilgili sorular yanıtlamaya başlayınca, Genelkurmay Başkanı  Campbell sahneye doğru yürüdü ve bir gazetecinin sorusu sırasında araya girip "Kusura bakmayın, siz bu tür soruları cevaplarken ordu mensuplarından köşeye çekilmelerini isteyebilir miyim?" diye sordu. Bakan, Campbell'ın bu talebine yanıt olarak, "Tabii ki" dedi ve askerler kadrajdan çekildi.

Bunun üzerine ABC'ye konuşan bir ordu yetkilisi bu olayın "Bu sene yapılacak seçimlere askerlerin alet edilmemesi için iyi bir hatırlatma" olduğunu söyledi.