Dünya

Avustralya fazla üretim nedeniyle milyonlarca üzüm asması sökülüyor

Dünya genelinde şarap tüketiminin düşmesi, en büyük ürünü olan ucuz kırmızı şaraplara talebin hızla azalması nedeniyle Avustralya'yı özellikle olumsuz etkiledi

09 Mart 2024 14:10

T24 Dış Haberler

Avustralya'da milyonlarca asma sökülüyor; nedeni ise aşırı üretim. Aşırı üretim, üzüm fiyatlarını düşürüyor ve şarap üreticilerinin geçim kaynaklarını tehdit ediyor.

Dünya genelinde şarap tüketiminin düşmesi, en büyük ürünü olan ucuz kırmızı şaraplara talebin hızla azalması nedeniyle Avustralya'yı özellikle olumsuz etkiledi.

En son rakamlara göre, dünyanın en büyük beşinci şarap ihracatçısı olan Avustralya'nın 2023 yılı ortalarında iki milyar litreden fazla, yani yaklaşık iki yıllık üretimi depoda bulunuyordu ve sahipleri ne pahasına olursa olsun elden çıkarmak için acele ettiklerinden bir kısmı bozuluyordu.

Avustralya'nın şaraplık üzümlerinin yaklaşık üçte ikisi, 1950'lerde gelen İtalyan göçmenlerin getirdiği bağcılık teknikleriyle şekillenen Griffith gibi sulanan iç bölgelerde yetiştiriliyor.

Treasury Wines TWE.AX ve Carlyle Group'un CG.O Accolade Wines gibi büyük şarap üreticileri daha iyi satan daha pahalı şişelere odaklanırken, Griffith çevresindeki alanlar, toplanmamış üzümlerin asmalarda pörsümesiyle mücadele ediyor.

Calabria Wines'ın üçüncü kuşak bağ sahibi ve şarap üreticisi Andrew Calabria, "Bir dönem sona eriyormuş gibi geliyor. Yetiştiriciler için arka pencereden dışarı bakıp bildikleri kadar uzun süredir orada olan asmalar yerine bir toprak yığını görmek zor" diyor. 

En çok zararı kırmızı şarap gördü. Sektör kuruluşu Wine Australia'nın verilerine göre, Griffith gibi bölgelerde, şaraplık üzüm fiyatları geçen yıl ton başına ortalama 200 dolar düşerek son yılların en düşük seviyesine geriledi. 

Bu yıl da fiyatların düşeceğini tahmin eden hükümet, yetiştiricilerin karşılaştığı önemli zorlukların farkında olduğunu ve sektörü desteklemeye kararlı olduğunu söylese de birçok yetiştirici daha fazlasını yapabileceğini söylüyor.

Asmaların dörtte birinin sökülmesi gerekiyor

Bir çiftçi grubu olan Riverina Winegrape Growers'ın başkanı Jeremy Cass, piyasayı dengelemek ve fiyatları yükseltmek için Griffith gibi bölgelerdeki asmaların dörtte birinin sökülmesi gerektiğini söyledi.

Reuters'ın Wine Australia verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, bu durum 12 bin hektarlık alanda 20 milyondan fazla asmanın yok olmasına ya da Avustralya'nın toplam asma alanının yaklaşık yüzde 8'inin yok olmasına neden olacak.

Diğer bölgelerdeki yetiştiriciler ve şarap üreticileri de asmaları söküyor.

Batı Avustralya'daki bir şarap üreticisi, "Avustralya'daki asmaların yarısı sökülse bile yine de arz fazlasına çözüm olmayabilir" dedi.

Ülke çapında 20 bin hektar asmanın sökülmesi gerektiğini tahmin eden KPMG şarap analisti Tim Mableson, "Bu durum serveti kemiriyor" dedi.