Dünya

Avustralya'da şiddetli fırtınalar nedeniyle biri çocuk 10 kişi öldü

27 Aralık 2023 17:13

T24 Dış Haberler

Doğu Avustralya'da şiddetli fırtınalar nedeniyle aralarında dokuz yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu 10 kişi hayatını kaybetti. Ölümlerin çoğu, on binlerce insanın hala elektriksiz olduğu Queensland eyaletinde gerçekleşti. Victoria ve Yeni Güney Galler de yaygın, sel ve yıkıcı rüzgarlardan etkilendi. 

Rüzgar kaynaklı binaların çatıları yıkıldı, ağaçlar devrildi ve beton esaslı elektrik direkleri yerden söküldü. Queensland Başbakanı Steven Miles, "İlk kez bir fırtına nedeniyle yıkılan beton bir elektrik direği gördük, bu oldukça önemli. Bu eşi benzeri görülmemiş bir şey" dedi. Yeni Güney Galler ve Güney Avustralya'nın bazı bölgelerinde yaşayanlar, çimlerini kaplayan golf topu büyüklüğünde dolu taneleriyle karşılaştıklarını söyledi.

Güney Avustralya'daki Melrose sakinlerinden biri Australian Broadcasting Corporation'a (ABC) "Kasabada yaşadığım 20 yıl boyunca böyle bir şey görmedim" dedi.

Son fırtınalar, Jasper Kasırgası sırasında Queensland'in bazı kısımlarını sular altında bırakan büyük sellerden bir hafta sonra meydana geldi. Bazı bölgelerde sadece birkaç gün içinde bir yılın toplamından fazla yağmur yağdı. Miles, her iki fırtınadan kaynaklanan hasarın maliyetinin milyar dolarları bulabileceğini söyledi. Ülke şu anda genellikle orman yangınları ve kasırgalar gibi aşırı olaylarla ilişkilendirilen bir El Nino hava olayıyla karşı karşıya.

Bağımsız bir iletişim kuruluşu olan İklim Konseyi'nin araştırma direktörü Simon Bradshaw, Reuters haber ajansına şunları söyledi: "Bu yaz şimdiye kadar olanların parçalarını bir araya getirmeye başladığınızda, iklimin sonuçlarının giderek arttığı bir dönemde yaşadığımız açıkça görülüyor."

Avustralya son yıllarda bir dizi felaketle boğuştu: Şiddetli kuraklık, orman yangınları ve birbirini takip eden rekor düzeydeki sel felaketleri. BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) en son raporu, iklim değişikliğini durdurmak için acil eyleme geçilmediği sürece, daha da kötüleşen felaketlerle dolu bir geleceğin muhtemel olduğu konusunda uyardı. Noel ve Noel'in ertesi günü aşırı hava koşulları nedeniyle hayatını kaybeden 10 kişi arasında, dokuz yaşındaki Mia Holland-McCormack da vardı.

Mia'nın ölümünün ardından ailesine yardım etmek için kurulan GoFundMe bağış toplama sayfasında bir akrabanın açıklaması şöyle: "Mia maceraları ve yaramazlık yapmayı severdi."

Cairns şehrinin kıyısındaki Moreton Körfezi yakınlarında bir yatın alabora olması sonucu üç kişi boğuldu. Sekiz kişi sudan kurtarıldı. Brisbane'in kuzeyinde iki kadının sel suları tarafından kanalizasyona sürüklendikten sonra ölü bulunduğu, diğer iki kişinin de düşen ağaçların çarpması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.