Dünya

Avustralya'da sel: Havaalanı sular altında kaldı, timsahlar yüzdü

18 Aralık 2023 14:33

T24 Dış Haberler

Kuzey Queensland'de meydana gelen sel baskınları tüm kasabanın boşaltılmasına ve insanların hastane çatısında mahsur kalmasına neden oldu. Binlerce kişi tahliye edilse de çoğunluğu, yetkililerin Avustralya bölgesinin şimdiye kadarki en kötü sel olmasını beklediği sel felaketinde mahsur kaldı.

Tropikal bir kasırgadan kaynaklanan aşırı hava koşulları, bazı bölgelerde bir yıl boyunca yağmur yağmasına neden olurken, Cairns havaalanında su altında kalan uçaklar, teknelerle kaçmaya çalışan insanlar ve kasabanın ortasında yüzen timsahlar görüldü. 

Şu ana kadar herhangi bir ölüm veya kayıp bildirilmedi. Yoğun yağışların 24 saat daha devam etmesi bekleniyor. Yüzlerce insan kurtarılırken, birçok ev sular altında kaldı, elektrik ve yollar kesildi ve güvenli içme suyu azaldı. Cairns şehri, hava olayının başlamasından bu yana 2 metreden fazla yağış aldı.

Queensland Başbakanı Steven Miles, Australian Broadcasting Corporation'a doğal felaketin "hatırlayabildiği en kötü felaket" olduğunu söyleren, artık tüm kasabanın boşaltılması gerektiğini de sözlerine ekledi. Pazartesi günü planlanan tahliyenin kötü hava koşulları nedeniyle iptal edilmesi ile birlikte, Salı sabahı başka bir girişimde bulunulacağı bildirildi. 

Miles, içme suyu, kanalizasyon, elektrik ve telekomünikasyon ve yollarla ilgili endişelerini dile getirerek, yolların çoğunun kapalı olduğunu ve havadan destek alamadıklarını söyledi. Yağmurun Salı günü hafiflemeye başlaması bekleniyor. 

Eyalet yetkilileri, felaketin maliyetinin 1 milyar doları aşacağını tahmin ediyor. Doğu Avustralya, son yıllarda sık sık sel felaketine maruz kalıyor ve ülke şu anda, genellikle orman yangınları ve kasırgalar gibi aşırı olaylarla ilişkilendirilen bir El Nino hava olayıyla karşı karşıya.