Dünya

Avustralya’da çalışanlara iş saatleri dışında aramalara cevap vermeme hakkı tanındı

26 Ağustos 2024 11:37

T24 Dış Haberler

Avustralya'da, iş günü sonunda işverenlerinden gelen çağrıları yanıtlamak veya mesajları okumak zorunda kalan personellere rahatlama sağlayan "bağlantıyı kesme hakkı" yürürlüğe girdi.

Yeni yasa, mesai saatleri dışında kendilerine gelen yazılı ve sözlü iletişim kanallarını kapatma hakkı tanıyor. Benzer uygulamalar, çoğunluğu Avrupa ve Latin Amerika'da olmak üzere 20'den fazla ülkede uygulanıyor. 

2023 yılında yayınlanan bir ankete göre Avustralyalılar yılda ortalama 281 saat ücretsiz fazla mesai yapıyor.

Yeni yasa, işverenlerin mesai saatleri dışında çalışanlarla iletişim kurmasını yasaklamıyor ancak çalışanlara makul olmayan durumlar dışında yanıt vermeme hakkı tanıyor.

Avustralya Adil Çalışma Komisyonu (FWC) tarafından alınan karara uymayan çalışanlar 19 bin Avustralya doları, şirketler ise 94 bin Avustralya dolarına kadar cezai yaptırım ile karşı karşıya kalabilecek. 

Çalışanları temsil eden kuruluşlar yasadan memnun olduklarını belirtirken, Avustralya Sendikalar Konseyi yeni düzenlemenin "çalışanlara makul olmayan mesai dışı iş taleplerini reddetme yetkisi vereceğini ve daha iyi bir iş-yaşam dengesi sağlayacağını" ifade etti.