Gündem

Avukat Mürsel Ünder: Çorlu tren faciasında polisin toplaması gereken delilleri sanıklar topladı

Çorlu tren faciası davasının ikinci duruşması 10 Eylül’de Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde görülecek

07 Eylül 2019 10:21

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin öldüğü, 328 kişinin yaralandığı tren faciasının 10 Eylül'de gerçekleştirilecek ikinci duruşmasında her bir müştekiyi en fazla 3 avukat temsil edecek. Duruşma öncesi konuşan ve karara itiraz edeceklerini açıklayan avukat Mürsel Ünder, “Polisin yapması gereken araştırmalar, delil toplamalar, bizzat TCDD tarafından, hatta sanıklar tarafından yerine getirildi. Bunu teşhir etmeye yönelik bir tutum sergileyeceğiz” dedi.

Davanın ilk duruşması 3 Temmuz’da Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Polisin aileleri darp ettiği duruşmada mahkeme heyeti tarafsızlığından şüphe duyulduğu gerekçesiyle dosyadan çekildi. Bir üst mahkeme olan Çorlu 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi incelemesi sonucunda dosyadan çekilmeyi gerektirecek herhangi bir sebep olmadığına kanaat getirdi ve davayı 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne iade etti. Çorlu davasının ikinci duruşması 10 Eylül 2019 Salı günü saat 09.00’da yine Çorlu 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Çorlu 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin çekilme kararını uygun bulmamasının ardından dosyayı tekrar değerlendiren Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi ara karar verdi. İddianamede yer alan mağdur/müşteki ve dosyaya ibraz edilen yetki belgelerinde isimleri yazılı avukat sayısının çokluğunu gerekçe gösteren mahkeme heyeti, her bir müşteki için üç avukat sınırı getirdi.

Üç avukat sınırına tepki

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, davanın avukatlarından Mürsel Ünder 10 Eylül’de görülecek duruşmada mahkemenin bu ara kararına itiraz edeceklerini söyledi. Üç avukat sınırlamasının soruşturma aşamasında istisnai hallerde getirilebileceğini belirten Ünder, “Bunu aynı şekilde yargılamada yapmaya çalışmışlar. Bunun usulsüz bir işlem olduğunu düşünüyoruz ve itiraz edeceğiz. Özellikle toplumsal muhalefet alanında hukukçuluk yapan avukatların yargılama dışına çıkarılması amacıyla bu kararın alındığını düşünüyoruz” diye konuştu.

Öte yandan Avukat Üner, ikinci duruşmada mahkeme heyetine yapacakları beyanlara ilişkin şunları söyledi:

 

“Bu duruşmada iddialarımızı ortaya koyacağız. Çorlu tren katliamı dosyasında baş şüpheliler Devlet Demir Yolları Genel Müdüründen en alt düzeye kadar silsile şeklinde ilerliyor. Ulaştırma Bakanı da dahil TCDD’nin her aşamasındaki kişinin çok ciddi ihmali ve kasıtlı eksikliklerinin olduğunu düşünüyoruz. Bugüne kadar bunların hiçbiri dikkate alınmadı, gerçek bir soruşturma yapılmadı. Deliler karartıldı. Bugüne kadar tüm aşamalar TCDD ile işbirliği ile yapıldı. Kolluğun, polisin yapması gereken araştırmalar, delil toplamalar, bizzat TCDD tarafından, hatta sanıklar tarafından yerine getirildi. Biz bunu teşhir etmeye yönelik bir tutum sergileyeceğiz. Gerçek sorumluların tespit edilip yargılanmasını talep edeceğiz. Mücadelemiz ve çabamız sürecek.”