Gündem

Gazeteci Elif Akkuş’un avukatı Avukat Hüseyin Ersöz: Gözaltı yok, gözdağı var!

"Savcılığın yazısında, polise, ‘gözaltı kararı yok ama’, Elif Akkuş’u hukuka aykırı şekilde bana mevcutlu getir; hastaneye ‘hastayı size zimmetledim’ deniliyor"

20 Ekim 2023 11:38

Avukat Hüseyin Ersöz, gözaltına alınmasının ardından hastaneye kaldırılan 25 yıllık TRT muhabiri Elif Akkuş'la ilgili son bilgileri paylaştı. Akkuş hakkındaki gözaltı kararının sonlandırılmasına karşın savcılığın hastane yönetimine "gözdağı veren" bir yazı yazarak, "şüphelinin hastaneden taburcu edileceği zaman, Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bilgi verilmesine, Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından şüphelinin hastaneden taburcu edilir edilmez adliyeye sevkinin sağlanması" istendiğine dikkati çeken Ersöz, hastane yönetiminin Akkuş'un kapsıına güvenlik görevlisi koyduğunu ifade etti. "Hastanenin birkaç saat önceki 'adliyeye sevkinin uygun olmadığı' görüşünü değiştirdiğini" aktaran Ersöz, "Dün gece, sırf bu sabah taburcu edilebilsin diye Elif Akkuş’a her zamankinden fazla sakinleştirici, tansiyon düşürücü ve ağrı kesici ilaç yüklemesi yapıldı" iddiasını dile getirdi.

Akkuş'un sabah saatlerinde hastaneden taburcu edildiği bilgisi paylaşan Ersöz, "Hakkındaki yakalama kararını öğrendiğinde Ankara Asayiş Şube’ye giderek teslim olan Elif Akkuş’la birlikte yine ‘kendi isteği ve iradesi doğrultusunda’ savcıya ifade vermek üzere birazdan Ankara Adliyesi’ne geçeceğiz. Soruşturma Savcısının bu aşamaya kadar gerçekleştirdiği hukuka aykırı işlemler ve talimatlar doğrultusunda ‘tutuklamaya sevk edileceğimizden’ eminiz. Ancak Ankara Adliyesi’nde hâlâ meslek namusunu ve hukuk etiğini önde tutan yargıçlar olduğu inancımızı koruyoruz" diye yazdı.

Avukat Hüseyin Ersöz'ün dün akşamdan bu yana sosyal medya hesabından yaptığı bilgilendirmeler şöyle:

"Ani bir kararla Elif Akkuş’un taburcu edilmesi kararlaştırıldı"

"TRT Haber Muhabiri Elif Akkuş sağlık durumu sebebiyle Ankara Medicana Hastanesi’nde bulunuyordu. Tansiyon değerleri düşmemesine karşın bugün, hastane odasında polis ifadesini aldı ve Savcı tarafından gözaltına son verildi. Akşam saatlerinde Savcılıkla, Hastane Yönetimi arasında gerçekleştiği bilgisi verilen görüşme sonrası, ani bir kararla Elif Akkuş’un taburcu edilmesi kararlaştırıldı. Hastane Yönetimi, polise haber verildiğini ve Elif Akkuş’un polis nezaretinde Adliyeye götürüleceği bilgisini verdi. Gözaltı işlemi biten, beyninde stent takılı, emboli tehlikesi olan hasta bir kişi, 18/7 tansiyon değerleriyle polis eşliğinde Adliyeye götürülecek! Bu hukuk 'düzeninde' daha neler göreceğiz bakalım.

Savcıdan hastaneye yazı!

Az önce Elif Akkuş’un doktoru odasına geldi ve taburcu işleminin yarın sabah yapılacağını iletti. Savcının hastaneye yazdığı yazıda, 'Bu aşamada gözaltının sonlandırılmasına karar verilmiştir. Bu aşamada şüphelinin tedavisine devam olunması, tüm tıbbi iş ve işlemlerin yerine getirilmesi ile şüphelinin hastaneden taburcu edileceği zaman, Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bilgi verilmesine, Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından şüphelinin hastaneden taburcu edilir edilmez adliyeye sevkinin sağlanması, gerekli tüm usulü ve yasal tedbirlerin alınması, şüphelinin kaçmasına mahal verilmemesi, ilgili tüm sorumluluğun Hastane Yönetimi üzerinde olduğunun bilinmesi, aksi takdirde ilgili hastanenin yetkilisi tüm sorumlular hakkında yasal işlem  başlatılacağı hususunda…' denildi. Bu yazılı talimat uyarınca, Elif Akkuş yarın sabah taburcu edilip, polis nezaretinde Adliyeye sevk edilecek.

“Gözaltı kararı yok ama hastaneye yazı gönderilip sevki isteniyor”

Savcılığın yazısında, polise, ‘gözaltı kararı yok ama’, Elif Akkuş’u hukuka aykırı şekilde bana mevcutlu getir; hastaneye ‘hastayı size zimmetledim’ deniliyor. Hastane yönetimi de Elif Akkuş’un kapısına güvenlik görevlisi koyuyor. Yetmedi, kapıya komiserinin talimatı ile silahlı polis dikiliyor. Gözaltı Kararı var mı, yok! Yakalama Kararı var mı, yok! Savcı ben yaptım oldu diyor! Hukuk güvenliği yok!

“Dün gece, sırf bu sabah taburcu edilebilsin diye Elif Akkuş’a her zamankinden fazla sakinleştirici, tansiyon düşürücü ve ağrı kesici ilaç yüklemesi yapıldı”

Yeniden gözaltı ve yakalama yasağı var! Ama Savcı, Ankara Emniyeti’ne ve hastaneye yazdığı yazıda, 'taburcu olduğunda adliyeye sevkini sağlayın' diyor! Ankara Medicana Hastanesi de birkaç saat önceki 'adliyeye sevkinin uygun olmadığı' görüşünü değiştirip önce dün gece, sonrasında da bu sabah Elif Akkuş’u taburcu edeceğini Ankara asayişe haber veriyor. Gözaltı ve yakalama yasağı olmasına karşın hastane odası kapısında nöbet tutması için güvenlik görevlisi ve polis gönderiliyor. Dün gece, sırf bu sabah taburcu edilebilsin diye Elif Akkuş’a herzamankinden fazla sakinleştirici, tansiyon düşürücü ve ağrı kesici ilaç yüklemesi yapıldı. Hastane yönetimine gözdağı verilen savcılık yazısı da ibretlik bir belge olarak şurada dursun!

Savcının yazısı hukuka aykırı!”

Gazeteci Elif Akkuş, Ankara Medicana Hastanesi’nden taburcu edildi. Geçerli bir gözaltı kararı olmadığından Av. Nazlı Çubuklu Saygılı’nın ofisine geldik. Ankara Asayiş Şube’den gelen polisler, kendilerine yazılan yazıya istinaden Elif Akkuş’a Adliyeye kadar ‘eşlik etmek’ istiyorlar. Bu noktada, Savcının ‘hukuka aykırı’ yazısı ile ‘mevzuat arasında’ sıkışan polise yönelik bir şikâyetimiz olmasa da Savcının ‘fiili gözaltı talimatının’ hukuka aykırı olduğunu her aşamada ifade etmeyi sürdüreceğiz.

“Akkuş’la birlikte kendi isteği ve iradesi doğrultusunda’ savcıya ifade vermeye gideceğiz”

Hakkındaki yakalama kararını öğrendiğinde Ankara Asayiş Şube’ye giderek teslim olan Elif Akkuş’la birlikte yine ‘kendi isteği ve iradesi doğrultusunda’ savcıya ifade vermek üzere birazdan Ankara Adliyesi’ne geçeceğiz.

“Hukuka aykırı işlemler ve talimatlar doğrultusunda ‘tutuklamaya sevk edileceğimizden’ eminiz”

Soruşturma Savcısının bu aşamaya kadar gerçekleştirdiği hukuka aykırı işlemler ve talimatlar doğrultusunda ‘tutuklamaya sevk edileceğimizden’ eminiz. Ancak Ankara Adliyesi’nde hâlâ meslek namusunu ve hukuk etiğini önde tutan yargıçlar olduğu inancımızı koruyoruz.”