Gündem

Avukat Aslı Kazan: AYM kararı ile dava ve soruşturmaların düşmesi, akademisyenlerin üniversitelerine dönmesi sağlanmalıdır

26 Temmuz 2019 19:13

Aslı Kazan*

Aynı metni imzalayan yüzlerce akademisyen, sözcüğü sözcüğüne aynı iddianameyle fakat ayrı ayrı yargılandı. Bu metin bir barış çağrısıydı ve soruşturma konusu yapılması dahi hukuka aykırıydı.

Ama hukuka aykırılık bununla sınırlı kalmadı. Barış için çağrı yapan akademisyenler örneğin İstanbul adliyesinde yani aynı çatı altında 18 ayrı mahkemede farklı suçlamalarla yargılandı, kimisi tutuklandı, kimileri içinse hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulandı.

Yargı birliği ilkesi başta olmak üzere evrensel hukuk normları ve en temel insan hakları kurallarını İhlal eden uzun ve zorlu hukuk mücadelesiydi. En kıymetli bilim insanları üniversite dersliklerinden alındı, adliye koridorlarına cezaevlerine sürüklendi.

Son yıllarda adliyelerdeki nitelikli akademisyen sayısı, üniversitelerden daha fazlaydı. Akademisyenler sadece yargılanmadı, ihraç edildi, pasaportları iptal edildi, sözleşmeleri yenilenmedi. Büyük acılar yaşandı. Bu nedenle Anayasa Mahkemesinin ifade özgürlüğünün ihlali edildiğini tespit eden bu kararı geç gelen ama sevindirici bir gelişmedir.

Ancak tabi AYM'nin bu kararı eşit oy (8/8) ile vermesi de bir o kadar üzücü ve gelecek için kaygılanmamıza yol açıyor. Bu durum da ne yazık ki AYM üyelerinin bir kısmının hukuk standartlarından ziyade kendilerini atayan otoriteye bağlılığını gösteriyor.

Netice itibariyle bu karar sonrası akademisyenlere açılan davaların ve soruşturmaların düşürülmesi gerekiyor. Ve de akademisyenlerin yerinin adliye olmadığı anlaşıldığına göre bir an önce ait oldukları yere üniversiteye dönmeleri sağlanmalıdır.Netice itibariyle bu karar sonrası akademisyenlere açılan davaların ve soruşturmaların düşürülmesi gerekiyor. Ve de akademisyenlerin yerinin adliye olmadığı anlaşıldığına göre bir an önce ait oldukları yere üniversiteye dönmeleri sağlanmalıdır.

Netice itibariyle bu karar sonrası akademisyenlere açılan davaların ve soruşturmaların düşürülmesi gerekiyor. Ve de akademisyenlerin yerinin adliye olmadığı anlaşıldığına göre bir an önce ait oldukları yere üniversiteye dönmeleri sağlanmalıdır.


*Avukat, Marmara Üniversitesi'nden ihraç edilen imzacı akademisyen Canan Özbey'in vekili