Dünya

Avrupalı emniyet kaynakları: Uyuşturucu kaçakçıları, yargılanmaktan kaçmak için yatırım yaparak Türk vatandaşı oluyor

19 Nisan 2023 10:56

T24 Dış Haberler

Avrupalı yetkililer, Avrupa'nın en çok aranan kaçaklarının yargılanmaktan kaçmak için Türk vatandaşı olduğunu ifade etti.

Vice News'a konuşan emniyet yetkilileri, uyuşturucu kaçakçılarının Türkiye'nin yatırımcılara vatandaşlık verme politikasından endişe duyduklarını ifade etti. Yetkililer ayrıca kaçakçıların, Türkiye'nin yeni vatandaşlık alan kişileri iade etmeyi reddetmesinden de faydalandıklarını söyledi.

Haberde, İsveç ve Interpol'ün kırmızı bültenle aradığı uyuşturucu kaçakçısı Rawa Majid'in 2020'de 400 bin dolar kadar yatırım yaparak Türk vatandaşı olduğu belirtildi. 

Vice News, Türkiye'nin vatandaş olduğu için "Kürt Tilki" lakaplı kaçakçıyı iade etmeyi kabul etmediğini aktardı. POLITICO'ya konuşan İsveçli savcı Henrik Söderman, "Rawa Majid'in iadesi için Türkiye'ye başvuru yaptık. Türk yetkililer Majid Türk vatandaşı olduğu için bunun mümkün olmadığını söyledi. 

Avrupalı emniyet yetkilileri, yaşanan sorunun Majid'le sınırlı olmadığını belirtti. 

Belçikalı bir yetkili, "Birleşik Arap Emirlikleri, özellikle Dubai kartel üyelerine ikamet hakkı tanıdıkları için bir problem yaratıyorlardı. Uyuşturucu ticaretiyle suçlanan kişilerin iadesi için yapılan taleplere yanıt vermiyordu. Türkiye'nin yaklaşık yarım milyon yatırım yapanlara gerçek vatandaşlık vermesi ise bambaşka bir konu. Sadece Hollanda ve Belçika'dan bile onlarca kaçağın Türk pasaportu olabilir" ifadelerini kullandı.

Üç emniyet yetkilisi, örnek olarak Hollanda'da kokain kaçakçılığıyla suçlanan ve cinayet şüphelisi olan Jos Leijdekkers'in Türk vatandaşı olmasını gösterdi.

Hollandalı yetkili, "Jos'un Türk vatandaşlığı aldığını biliyoruz ve Türk Anayasası'na göre iade edilemiyor" dedi.