Dünya

Avrupa Parlamenterleri iklim krizi için ülkelerden bağlayıcı taahhütler istiyor

08 Mayıs 2020 23:17

Avrupa Parlamenterleri, Avrupa Komisyonu tarafından daha önce önerilen iklim krizine yönelik planı sertleştirmeye hazırlanıyor.

Parlamentoya sunulması planlanan taslak metinde, üye ülkelere yönelik kısa vadede karbon emisyon salınım hedeflerinin sertleştirilmesi ve 30 yıl içerisinde tüm üye ülkelerin karbon-nötr hale getirilmesi amacıyla bağlayıcı taahhütler talep ediliyor.

Euronews'ten Gülsüm Alan'ın aktardığına göre Reuters'in ulaştığı metni kaleme alan İsveçli Avrupa Parlamenteri Jytte Guteland, küresel ısınmadan dolayı yıkıcı sonuçlarla karşılaşmamak için bilim insanlarının araştırmaları doğrultusunda hedeflerin tutturulması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Koronavirüs salgını başlamadan önce mart ayında iklim krizini önlemek amacıyla konuyla ilgili önerilerde bulunmuştu. Avrupa Komisyonu, 2050 yılında karbon-nötr hedefini tutturamayan bazı ülkelere kolaylıklar sağlanabileceğini duyurmuştu. Avrupa Parlamentosu ise üye ülkelere yeşil ekonomiye geçiş konusunda bağlayıcı taahhütler talep etmeye hazırlanıyor.

Tüm üye ülkeleri bağlayıcı bir şekilde karbon-nötr hale getirmeyi amaçlayan yasa tasarısının yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamenterlerinin ve 27 Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren Avrupa Birliği Konseyi'nin onayı gerekiyor.