Dünya

"Avrupa'daki eroin ticareti Türkiye'deki suç örgütlerinin kontrolünde"

AB'de eroinin toplam piyasa değeri 7,4 milyar Euro oldu

26 Kasım 2019 19:29

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi ile EUROPOL tarafından ortak hazırlanan uyuşturucu raporu yayımlandı.

Euronews'in haberine göre, raporda eroin başlığı altında Türkiye'ye de yer verildi ve genel olarak Avrupa'ya getirilen eroinin Türkiye'deki organize suç gruplarının (OSG) kontrolünde olduğu kaydedildi. Türkiye'deki OSG'lerin Avrupa'ya eroini toptan getirdiği ancak Balkan, İngiliz, Hollandalı ve Pakistanlı OSG'lerin de kıtanın çeşitli bölgelerinde etkili olduğu belirtiliyor.

Eroinin yanında farklı türde uyuşturucu getiren grupların genellikle silah ve diğer yasadışı materyalleri de taşıdıklarına dikkat çekilerek en kilit rota olarak Balkanlar işaret ediliyor. Özellikle eroin yapımındaki öncü madde 'asetik anhydride'in Avrupa'da ucuza maledilebildiği ve Balkan rotası üzerinde imal edildiği yerler olduğu aktarılıyor.

Kaçakçılıkta Balkan güzergahı en kilit rota olduğu için AB'ye uyuşturucu girmesini engellemek noktasında Türkiye'nin merkezi önemde olduğunun altı çiziliyor. Diğer güzergahlara kıyasla Balkan rotasının ana giriş noktası olarak kullanıldığı bu nedenle kuzey güzergahlarında uyuşturucu trafiğinin azaldığı belirtiliyor. Bununla birlikte güney güzergahı olan Afrika üzerinden de yapılan kaçakçılığın artış gösterdiği ifade ediliyor.

7,4 milyar Euro pazar değeri

Uyuşturucuların neden olduğu zararlar göz önüne alındığında eroin ve diğer afyon türlerinin diğer maddelere kıyasla hala en büyük paya sahip olduğunu yazan rapora göre 2017'de AB'de eroinin toplam piyasa değeri 7,4 milyar Euro oldu.