Dünya

Avrupa'da cinsel yolla bulaşan hastalıklarda artış görüldü

08 Mart 2024 09:18

T24 Dış Haberler

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi yayınladığı son verilerini açıklarken, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların 2022'de Avrupa genelinde artış gösterdiğini ve bildirilen bel soğukluğu vakalarının neredeyse yarı yarıya arttığını belirtti. 

Frengi vakaları bir önceki yıla göre yüzde 34 artarak 35 binin üzerine, klamidya vakaları ise yüzde 16 artışla 216 binin üzerine çıktı. Bel soğukluğu vakaları yüzde 48 artışla 70 binin üzerinde açıklandı. 

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi direktörü Andrea Ammon, verilerle ilgili bir basın toplantısında, "Rakamlar, acil dikkate almamız ve eyleme geçmemiz gereken net bir tablo çiziyor" dedi.

Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar, kronik ağrı, kısırlık ve frengide nörolojik ve kardiyovasküler komplikasyonlar da dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa yol açabiliyor.
 
Anneden fetüse bulaşan enfeksiyonlardan olan "lenfogranüloma venereum" (LGV) ve "konjenital sifiliz" vakalarının da keskin bir şekilde artış gösterdiği belirtildi. 
 
Avrupa da dahil olmak üzere birçok ülkede oranlar hükümet tarafından yıllardır taranıyor, ancak çoğu hükümetin sosyal izolasyon önlemleri alması, insanların evde kalması ve raporlama oranlarının düşmesi nedeniyle bu durum Covid-19 salgını nedeniyle durduruldu.
 
Uzmanlar, son verilerde genç heteroseksüel insanlar ve özellikle de genç kadınlar arasındaki enfeksiyonlardaki sıçramanın, pandemi sonrası cinsel davranışlardaki değişiklikten kaynaklanabileceğini söylerken, birçok enfeksiyonun tespit edilememesi nedeniyle rakamların muhtemelen "buzdağının görünen kısmı" olduğunu söyledi.