Dünya

Avdiyivka'da Rus ordusunun 16 bin asker kaybettiğini yazan blog yazarı öldü

Avdiyivka'daki kayıpların sayısını detaylandıran gönderiyi silmesi için üstleri tarafından baskı gördüğünü söyledi

22 Şubat 2024 08:39

T24 Dış Haberler

Rus blog yazarı Andrey Morozov'un, Ukrayna'nın doğusundaki Avdiyivka kentinin ele geçirilmesi sırasında Rus ordusunun 16 bin asker kaybettiğini iddia ettiği bir paylaşımının yarattığı tepkinin ardından intihar ederek öldüğü bildirildi. Telegram'da Murz takma adını kullanan Morozov, 2014 yılında Ukrayna'nın doğusunda Rus destekli ayrılıkçılarla birlikte savaşan ve 2022'de Rusya'nın geniş çaplı işgaline katılan aşırı milliyetçi bir yorumcuydu.

Morozov, Pazar günü Telegram'daki 120 bin takipçisine Rusya'nın aylar süren Avdiyivka'yı ele geçirmesi sırasında 16 bin personel ve 300 parça zırh kaybettiğini yazdı. Bu paylaşım, blog yazarını "Rus savunma bakanlığına iftira atmakla" suçlayan üst düzey Rus propagandacıların ağır eleştirilerine neden oldu.

Morozov, Salı sabahı gönderdiği son mesajlarda intihar ettiğini duyurdu ve Avdiyivka'daki kayıpların sayısını detaylandıran gönderiyi silmesi için üstleri tarafından baskı gördüğünü söyledi. Salı günü Morozov'a yakın birkaç kişi ölümünü doğruladı, bazıları ise kendini vurduğunu söyledi.

Batılı yetkililer savaşın ülkeye 315 binden fazla ölü ve yaralı askere mâl olduğuna inansa da, Rusya savaş kayıplarını gizliyor ve Ukrayna'yı işgalinin gerçek kayıp sayısı bir sır olarak kalıyor.