Gündem

ATSO başkanlığı iptal edilen Çetin: 140 yıllık oda tarihinde böyle bir karar yok

"Üyelerimizin iradesini tamamen yok saydılar"

25 Ekim 2022 18:37

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) seçimlerini 59 oy farkla kazandıktan sonra MÜSİAD Antalya Şubesi Başkanı Boğaçhan Göksu'nun şikayeti üzerine, 'işaretli oy' kullanıldığı gerekçesiyle YSK kararıyla 56 oyu iptal edilen Davut Çetin,“YSK almış olduğu kararla ‘ben sizin seçiminizi beğenmedim, iptal ettim, ilçeninkine uyuyorum’ dedi. 140 yıllık oda tarihinde böyle bir karar yok” dedi. 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) seçimini 58’e 59 oyla kazanan, ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla 56 oyun iptal edilmesiyle başkanlığı kaybeden Davut Çetin, Radyo Sputnik’te yayınlanan Meliha Okur’la Anlat Bana programına konuk oldu. 

Seçim sürecinin ATSO'nun 140 yıllık tarihine bir kara leke olarak gireceğini savunan Çetin, “3 sefer seçim kazandık ama kimseye beğendiremedik. Kazandığımız açıkça ortadaydı. 7 ekime kadar süren yönetim kurulu başkan ve üyelerinin seçimleri vardı. 58-59 oyla kazandık. Ancak işin siyasi boyutu dahil her türlü maddi ve manevi baskıya maruz kaldık. Bugüne kadar böyle bir baskı yaşamamıştık. 56 oyumuz iptal edildi. Üyelerimizin iradesini tamamen yok saydılar” ifadelerini kullandı.

YSK’nın oda seçimlerine müdahale hakkının olup olmadığı konusunu ele alan Çetin, “Odalar ve Borsalar Birliği yönetmeliğinin 22. Maddesinde var. Son karar verici merci il seçim kuruludur ve ‘yüksek seçim kuruluna gidilemez’ yazar. Ama karşımızdaki rakip tam kanunsuzlukla gitti. İlçe seçim kurulunun verdiği karara uydu. Kararı veriş şekli de çok garip. Perşembe günü müracaat ediliyor, Cuma günü YSK toplanıyor. Bizim madde görüşülüyor ve ön bir kararla 6’ya 5 iptal ediyorlar. Gerekçeli kararı 10 gündür bekliyoruz ama hala göndermediler. Bizim kararımız çok alelacele alındı. 140 yıllık Oda tarihinde böyle bir karar yok. YSK almış olduğu kararla ‘Ben sizin seçiminizi beğenmedim. İptal ettim, ilçeninkine uyuyorum’ dedi. En kötü ihtimal olarak, ‘seçiminizi iptal ediyorum’ demesi gerekirken, hiç beklemediğimiz şekilde 'ilçe seçim kurulunun kararına uyuyorum 'dedi. Bundan sonra odalarda çok daha hukuksuzluk görülecek gibi duruyor” sözlerini dile getirdi.