Gündem

Atatürk Havalimanı’nda 23 yıldır kullanılmayan uçak, yurtdışına satıldı

19 Ocak 2022 08:42

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 23 yıldır kullanılmayan Airbas A-300 tipi yolcu uçağı eğitim aracı olarak kullanılmak üzere yurt dışına satıldı. Satılan uçak, 12 parçaya bölünerek 9 TIR ile E-5 Karayolu üzerinden, Atatürk Havalimanı’ndan Avcılar Ambarlı Limanı’na götürüldü.

Uzun yıllar faaliyet gösterdikten sonra kullanılmamaya başlanan ve 23 yıldır İstanbul Atatürk Havalimanı'nda atıl durumda bekleyen Airbas A-300 tipi yolcu uçağı, uçuş eğitimi aracı olarak kullanılmak üzere yurt dışına satıldı. Uçak, Atatürk Havalimanı'nda 12 parçaya bölündü.

9 TIR'a yüklenen parçalar gece saatlerinde alınan önlemler eşliğinde yurt dışına götürüleceği Avcılar Ambarlı Limanı'na taşındı. Burada gemiye yüklenecek olan uçak, bir Ortadoğu ülkesine gönderilecek. Burada uçuş eğitimi aracına dönüştürülecek olan uçağın taşınması sırasında tırlara güvenlik amaçlı polis ekipleri de eşlik etti.

Uçağın yurt dışına satılması ve taşınması işlemlerini yapan firma yetkilisi Emre Özkul, “Airbus A300, 2001 yılına kadar bir Türk firmasında uçuyor. O günden itibaren uçuş ömrünü tamamlamış bir şekilde hurdaya ayrılmış bir şekilde Atatürk Havalimanı'nda bekliyordu. Bu hurdaya ayrılmış uçağı biz eğitim cihazı olarak savunma sanayii projesi olarak ileri dönüşüm yaparak endüstriye kazandırıyoruz. Bugün itibarıyla 12 parçaya bölünmüş bir şekilde zor şartlarda gemiye yüklenmeye gidiyor. İhraç oluyor, ileride bir Ortadoğu ülkesinde havacılık eğitimi verecek” dedi