Gündem

"Atatürk, ABD mandası istiyordu" diyen Besim Tibuk'tan açıklama: Hata yapmışım

08 Eylül 2022 19:31

Eski Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Besim Tibuk, "Mustafa Kemal, ABD mandası istiyordu; ABD kabul etmedi" sözlerinde dolayı 'hata' yaptığını söyledi. Tibuk, "Orada ben hata yapmışım, birçok insan Osmanlı parcalanmasın düşüncesi ile manda istiyordu. Mustafa Kemal bunu aslında kalben istemiyordu ama vaziyeti idare ediyordu" ifadelerini kullandı. 

1990'lı yıllarda ve 2002 seçimlerinde "Ne varsa satacağız, TRT'yi de satacağız" vaadiyle çok konuşulan Tibuk, 'Kanal Serbesti' isimli Youtube kanalında "1. Dünya Savaşı'ndan sonra kafası çalışan birçok aydın manda istiyordu. Buna Mustafa Kemal de dahil. Bunu iftira olarak değerlendirecekler ama bütün aydınlar ülke parçalanmasın diye manda istiyordu" dedi.

Sputnik'te yer alan habere göre; "Atatürk, ABD mandasını istiyordu" sözlerinden dolayı hata yaptığını açıklayan Tibuk, "Hep söylerim, imparatorluğu batıran İttihat ve Terakki'dir. Ekonomik sorunlar ve sair batırmadı. Mustafa Kemal aklını kullanıyor, olanaklara bakıyor. Kendi arkadaşları ile ilişkilerinde de öyle... Mesela birden bire mandaya karşı çıkmayarak onları karşısına almıyor. Bakalım diyor ama mandaya karşı olduğu belli... Orada ben hata yapmışım; bir çok insan Osmanlı parcalanmasın düşüncesi ile manda istiyordu. Mustafa Kemal bunu aslında kalben istemiyordu ama vaziyeti idare ediyordu demem lazımdı" ifadelerini kullandı.