Dünya

Audiencia Nacional: Assange gözlemlendi, dinlendi ve bilgisiyarındaki dosyalar çalındı; elde edilenler CIA'ye satıldı

17 Aralık 2019 07:33

T24 Dış haberler

7 yıl boyunca Londra'daki Ekvator Başkonsolosluğu'nda sığınmacı olarak kaldıktan sonra tutuklanan ve ABD'ye iadesi gündemde olan Wikileaks'in kurucu genel yayın yönetmeni Julian Assange'a ait hassas bilgilerin çalınıp ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na verildiği ifade edildi.

İspanya'da 'Audiencia Nacional' mahkemesi tarafından yapılan hukuki bir araştırma sonucunda Assange'ın başkonsoloslukta geçirdiği yıllar sırasında yasa dışı bir biçimde gözlemlendiği, dinlendiği ve bilgisayarındaki dosyaların çalınarak ABD istihbarat ajanslarına satıldığına dair bulgulara ulaşıldı.

The Guardian'ın aktardığına göre Assange'ın avukatlarına sığınma konularında danışmanlık yapan New South Wales Üniversitesi hukuk profesörü Guy Goodwin-Gill, bu gelişmenin Wikileaks kurucusuna fayda sağlayabileceğini ifade etti. Sürecin uzun süreceğini ifade eden Goodwin-Gill, kendisine casusluk yapıldığı iddialarının Assange'ın ABD'de adil bir yargıyla karşı karşıya kalmayacağına dair bir kanıt olarak kullanılabileceğini ifade etti.

Assange'ın, Britanya'da tutulduğu Belmarsh Cezaevi'nde sağlık durumunun kötüleştiğine dair uyarılar artıyor. Dünyanın farklı ülkelerinden 100 doktor tekrar ortak imzalı bir mektup kaleme alarak, Avustralya'ya "vatandaşınızın hayatını koruyun" çağrısında bulundu.

Assange'ın ABD'ye iade edilip edilmeyeceğini belirleyecek mahkeme süreci Britanya'da devam ediyor. Assange, ABD'ye dair birçok gizli dosyayı sızdırmıştı. Wikileaks kurucusu, ABD'de kendisine yöneltilen 18 casusluk suçlamasının 17'sinden suçlu bulundu, iade edilirse 175 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.