Ekonomi

Arpa ve buğdayda alım fiyatına gelen artış TMO'ya satışları artırdı

Sektör temsilcileri TMO'nun verdiği fiyatın piyasanın üzerinde olduğunu belirterek, çiftçinin TMO'ya yöneleceğini söyledi

04 Temmuz 2022 11:47

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) arpa ve buğdayda geçtiğimiz hafta yaptığı fiyat artışı çiftçileri memnun ederken, sektör temsilcileri üreticilerin TMO'ya daha fazla satış gerçekleştirdiğini belirtti.

TMO'nun aldığı kararla geçen hafta buğday alımında 400, arpada 200 lira fiyat artışı gerçekleştirilmişti. Böylece buğdayın alım fiyatı ton başına 6900 TL olurken, ekmeklik buğdayın 6450 TL ve arpanın 5700 TL olmuştu.

"TMO'nun verdiği fiyat piyasanın üstünde"

Kararı Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel'e değerlendiren  Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik arpa hasadının başladığını ve günlük ortalama bin 500 ton ürünün borsaya geldiğini aktardı. Gelen ürünün yaklaşık bin tonunun TMO tarafından alındığını bildiren Çevik, “Buğday hasadı da önümüzdeki günlerde sıcaklığın etkisiyle başlayacak. Cuma günü itibarıyla baktığımızda borsamızda buğdayın ton fiyatı 6 bin 800 lira ile 7 bin 350 lira arasında işlem görüyordu. Şu an TMO’nun verdiği fiyat, prim desteğiyle birlikte piyasanın üstünde bulunuyor” dedi.

"Güneydoğu'da TMO'ya satış olmadı"

Çevik, “Dünyadaki duruma göre yeniden bir değerlendirme yapacağız denmişti. Temmuz ayı için bu değerlendirmeyi yaptı. Çiftçinin TMO’ya yöneleceğini düşünüyorum. Böyle bir süre yaşanıyor ama daha İç Anadolu’da hızlı bir harman yok. İyi bir sezon bekliyoruz ve havaların ısınmasıyla hasat hızlanacak” dedi.

Çevik, arpanın da rutubet oranına göre 5 bin 600 ile 6 bin 050 lira civarında olduğunu aktararak, “Harman zamanında yüklü şekilde piyasaya mal çıkarsa, fiyat istikrarı sağlanamıyor. Onun için lisanslı depoların şart olduğunu her seferde söylüyoruz. TMO, 1 Eylül’e kadar ürün alacağını belirtti. Güneydoğu’da ise ürün lisanlı depolara gitti ama TMO’ya satış olmadı "