Dünya

Arkeologlar antik Roma kanalizasyonunda mermer tanrı heykeli buldu

"Başı korunmuş durumda. Çok iyi durumda. Ellerinde birkaç kırık var" diyen arkeolog ekibinin başındaki Lyudmil Vagalinski, heykelin eski bir Yunan orijinalinin Roma kopyası olduğunu da sözlerine ekledi

08 Temmuz 2024 09:24

T24 Dış Haberler

Bulgar arkeologlar bu hafta antik bir Roma kanalizasyonunda yaptıkları kazı sırasında beklenmedik bir hazineye rastladılar: Yunan tanrısı Hermes'i tasvir eden iyi korunmuş mermer bir heykel.

2 metre uzunluğundaki heykelin keşfi, Bulgaristan'ın güneybatısında, Yunanistan sınırına yakın Heraclea Sintica antik kenti alanında yapılan kazı çalışmaları sırasında gerçekleştirildi.

Çalışmayı yürüten arkeologlar, M.S. 388 yılında meydana gelen bir depremin genişleyen şehri harap etmesinin ardından heykelin dikkatlice kanalizasyona yerleştirildiğini ve üzerinin toprakla örtüldüğünü, bunun da iyi durumda olmasını açıkladığını söyledi.

"Başı korunmuş durumda. Çok iyi durumda. Ellerinde birkaç kırık var" diyen arkeolog ekibinin başındaki Lyudmil Vagalinski, heykelin eski bir Yunan orijinalinin Roma kopyası olduğunu da sözlerine ekledi.

Heraclea Sintica, antik Makedon kralı Makedonyalı Philip II tarafından M.Ö. 356 ile M.Ö. 339 yılları arasında, günümüzde Bulgaristan'ın Pirin Makedonyası bölgesinde kurulmuş geniş bir şehirdi. Arkeologlar, Heraclea Sintica halkının, Hıristiyanlığın Roma İmparatorluğu'nda resmi din olarak kabul edilmesinden sonra bile heykeli korumaya çalışmış olabileceğini söylüyor.

Arkeologlar, "Pagan olan her şey yasaktı ve yeni ideolojiye katıldılar, ancak görünüşe göre eski tanrılarına sahip çıktılar" dedi.