Dünya

Arjantin'de reform protestolarında çatışma

13 Haziran 2024 08:05

T24 Dış Haberler

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te çevik kuvvet polisi, milletvekilleri bütçe kesintisi reformlarına ilk onayı vermeden önce, kongre dışındaki protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.

Önlemlerin milyonlarca Arjantinliye zarar vereceğini söyleyen göstericiler molotof kokteyli ve taş atarak bir arabayı ateşe verdi.

Çok sayıda kişinin yaralandığı bildirilirken, yerel medya olay yerini "savaş alanı" olarak tanımladı.

Sağcı Devlet Başkanı Javier Milei tarafından ülkenin durgun ekonomisini canlandırmak için önerilen reform paketi, ekonomik olağanüstü hal ilan edilmesini, emekli maaşlarının kesilmesini ve işçi haklarının zarara uğramasını içeriyor. Bu önlemlere sol siyasi partiler, işçi sendikaları ve sosyal örgütler karşı çıktı. 

AFP haber ajansına konuşan milletvekili Cecilia Moreau, kalabalıkta bulunan 5 muhalif milletvekilinin hastaneye kaldırıldığını, 20 polis memurunun da yaralandığını söyledi.

Güvenlik güçleri 15 kişiyi tutukladıklarını açıkladı. 

55 yaşındaki protestocu avukat Fabio Nunez, "Arjantin'de bizi 100 yıl geriye götürecek bir yasayı tartıştığımıza inanamıyoruz" dedi.

Başkan Milei'nin ofisi bir açıklama yayınlayarak darbe girişiminde bulunan "teröristler" olarak nitelendirdiği kişileri bastıran güvenlik güçlerine teşekkür etti.

Buenos Aires'te düzenlenen bir konferansta konuşan Milei, "Arjantin'i değiştireceğiz, dünyanın en liberal ülkesi haline getireceğiz" dedi.