T24 Dış Haberler
Araştırmacılar, ister bir arkadaştan gelen bir kucaklaşma, ister bir battaniyenin okşaması olsun, dokunma hissinin beden ve zihin için faydalar sağladığını söyledi.
Dokunma duyusu bebeklerde gelişen ilk duyu olduğundan, yetişinlik süreçlerinde de çevredeki ortamı deneyimlemenin yanı sıra iletişim kurmaya da olanak sağlaması açısından çok önemli kabul ediliyor.
Essen Üniversitesi Hastanesi'nden araştırmanın ortak yazarlarından Dr. Helena Hartmann şunları söyledi: "Günümüz boyunca daha fazla fikir birliğine dayalı dokunma etkinlikleri, zihinsel ve fiziksel şikayetleri hafifletmeye veya potansiyel olarak tamponlamaya yardımcı olabilir."
Nature Human Behavior dergisinde yayınlanan araştırma, daha önce yayınlanmış 212 çalışmayı kapsarken, yetişkinleri de içeren 85 ve yenidoğanları içeren 52 çalışmanın istatistiksel analizini de sundu.
Sonuçlar arasında ekip, dokunmanın bazı alanlarda büyük bir etkiye sahip olmasına rağmen, dokunmanın fiziksel sağlık kadar zihinsel sağlık açısından da faydalı olduğunu keşfettiklerini söyledi.
Araştırmacılar, "Çalışmamız, dokunma müdahalelerinin yetişkinlerde ve çocuklarda ağrıyı, depresyonu ve kaygıyı azaltmanın yanı sıra yeni doğanlarda kilo alımını artırmada en uygun yöntem olduğunu gösteriyor" diye konuştu.
Çalışmada yer almayan Londra Üniversitesi Royal Holloway'den Dr. Mariana von Mohr, gelecekte robotların insan derisinin dokusunu ve sıcaklığını daha doğru bir şekilde taklit edebilmeleri halinde, insan dokunuşuyla benzer zihinsel sağlık yararları sağlayabileceklerini söyledi.