Sağlık

Araştırma: Hava kirliliği gençlerin psikolojisini bozuyor

"Kirli havadaki partiküller akciğer ve beyne ulaşarak iltihaplanmayı tetikleyebilir"

28 Mart 2019 16:00

Araştırmaya göre, bilim insanları psikozlu davranışların ergenlik çağındakiler arasında gittikçe yaygınlaşmasını nitrojen dioksit ve farklı tür hava kirlilikleriyle bağdaştırıyor. Şehir hayatı ve akıl hastalıklarıyla ilgili bilinen bir ilişki olduğunu söyleyen araştırmacılar, hava kirliliğinin de gençlerin psikolojisinin bozulmasında rolü olduğunu belirtiyor. 

Britanya’nın başkenti Londra’daki King’s College London tarafından yapılan araştırmada ,akıl hastalıkları ve hava kirliliği arasındaki ilişkinin incelendiği çalışmayı yürütenlerden Joanne Newbury, “Son yılların en net bulgularından biri şehirler ve akıl hastalıklar; kırsal bölgelere göre şehirlerde doğup büyüyen çocukların yetişkinlikte akıl hastalıkları yaşama ihtimali iki kat artıyor” dedi.

CNN International'da yer alan habere göre,  ruhsal problemlere hava kirliliğinin daha çok olduğu bölgelerde yaşayan gençlerde daha sık rastlanıyor. Araştırmacılar bu çalışma için İngiltere’de ve Wales’te 1994, 1995 yıllarında doğmuş 2 binden fazla katılımcıyı incelediler.

Deneyde, aynı gençlere, 5-7-10 ve 12 yaşlarındayken aynı soru soruldu. “Başkalarının duymadığı sesler duyuyor musun, birinin seni takip ettiğini hissettin mi?” Katılan gençlerin yüzde 30’u bu belirtileri en az bir kere yaşadılarını söyledi.

Araştırma boyunca, katılımcıların günlük hayatlarını geçirdikleri bölgelerin hava kirliliği miktarları ölçüldü. Sonuçlara göre, akıl hastalığına yatkın belirtiler, hava kirliliğinin daha çok olduğu bölgelerde yaşayan gençlerde daha fazlaydı.

Newbury, hava kirliliği ile psikotik deneyim arasındaki bağı ise tam olarak çözemediklerini belirterek, “Kirli havadaki partiküller akciğer ve beyne ulaşarak iltihaplanmayı tetikleyebilir. Bu da ruh sağlığına olumsuz etki yapabilir” dedi.