Dünya

Araştırma: Gözlük takmak demans riskini azaltabilir

06 Eylül 2024 08:13

T24 Dış Haberler

Yapılan bir araştırmaya göre, gözlük takmak binlerce kişide demans vakasını önleyebilir. 

ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, düzeltilmemiş görme sorunlarının beş demans vaksından birinde (yüzde 19) rol oynadığını öne sürüyor. 

Demans vakalarının yarısının önlenebilir nitelikte olup, işitme cihazı ve gözlük kullanımına ihtiyaç duyan kişiler için bu durumun hayati önem taşıdığı ifade edildi. 

Araştırma sonuçlarına göre, duyuların zayıflaması, beynin daha az bilgi almasına neden olarak beynin zayıflamasına yol açıyor ve semptomların artmasına sebebiyet veriyor. 

JAMA Opthalmology dergisinde yayınlanan yeni araştırmada, ABD'de 70 yaş üstü 2 bin 767 kişinin tıbbi kayıtları incelendi ve düzeltilmemiş görme sorunu olan kişilerde demansın görülme oranının daha yüksek olduğu tespit edildi. 

Görme sorunlarının çoğu düzeltilebilir

Çalışmanın yazarı Jason Smith şunları söyledi: “Görme bozuklukları yaşlı yetişkinler arasında yaygın olduğundan, bunlara atfedilebilecek demans oranı oldukça önemli. daha da önemlisi, görme bozukluklarının yüzde 90’ından fazlası önlenebilir veya düzeltilebilir olması. Değiştirilebilir risk faktörlerini ele almak, demansın önlenmesinde bir önceliktir"