Gündem

Araştırma görevlisinin cinsel saldırısına uğrayan öğrenci baskılar nedeniyle okulu bıraktı

Öğrencinin avukatları, cinsel saldırıya uğrayan başka öğrenciler de olduğunu fakat susturulduklarını söylediler

30 Aralık 2019 09:03

Üniversitede araştırma görevlisi tarafından cinsel saldırıya uğradığını süren öğrenci şikâyetini geri çekmesi yönündeki baskı ve tehditler nedeniyle okulu bıraktı. Süreçte YÖK şüpheli araştırma görevlisini meslekten çıkardı ancak olayın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen savcılık dava açmadı. Öğrencinin avukatları, okulda cinsel saldırıya uğrayan başka öğrenciler olduğunu ancak susturulduklarını söyledi.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre Burdur’da Çavdır Meslek Yüksek Okulu Sosyal Hizmetler Bölümü 2. sınıf öğrencisi S.G.A., danışmanı olan araştırma görevlisi M.Ö.T. tarafından 2019 Ocak’ta yanında başka bir hocanın olduğunu belirterek S.G.A’yı ders çalıştırma bahanesiyle bulunduğu eve davet etti.  Eve gittiğinde diğer hocanın olmadığını gören kız öğrenci, burada alkollü olan M.Ö.T’nin cinsel saldırısına uğradığını ileri sürdü. Arkadaşının geleceğini belirterek M.Ö.T’nin elinden kurtulan S.G.A., evden ağlayarak ayrıldı. Olaydan sonra da tacizler sürdü. 

Olay, üniversite tarafından 12 Mart’ta savcılığa iletildi. Savcılık tarafından ancak 18 Ekim’de ifadesi alınan ve yaşadıklarını anlatan S.G.A, “Birkaç gün geçtikten sonra okulda garip bir şey sezdim. Kimse benimle konuşmuyor, hocalar sürekli beni derste arkadaşlarımın içinde azarlıyordu. Sonra öğrendim ki M. Hoca ve S. Hoca başka bir MYO’ya gönderilmiş. Diğer öğretim üyeleri ve öğrenciler geri dönmeleri için imza kampanyası başlatmışlar. Bize yıldırma politikası uyguladılar ve ben daha fazla eğitim hayatıma devam edemeyip okulu bırakmak zorunda kaldım” dedi. 

Okula devam edemeyen S.G.A., 7 Ekim’de, Çavdır Meslek Yüksekokulu’na başvurarak kayıt dondurma talebinde bulundu. Yüksekokul müdürlüğü, 21 Ekim’de dondurma talebini reddetti.  Gerekçe olarak başvurunun akademik takvimde yer alan “derst kayıt ve yenileme süresi” içinde yapılmaması gösterildi. Dondurma işlemi kabul edilmeyen S.G.A., okula da devam etmedi. Bu süreçte YÖK, şüpheli araştırma görevlisini meslekten çıkardı ancak savcılık olaya ilişkin yaklaşık bir yıl geçmesine karşın dava açmadı. 

Başka öğrenciler de var

Öğrencinin avukatları Çağrı Ayhan Şenel ve Birgül Tavşan Kayıran, müvekkillerinin yaşadıklarını şöyle anlattı: 

“Müvekkil, yaşamış olduğu travmanın ardında okuldaki diğer öğretim görevlilerinin ve bazı grup öğrencilerin de aşağılama, hakaret ve iftiralarına maruz kalmış, dışlanarak ötekileştirilmiş ve adı geçen öğretim görevlisi hakkındaki şikâyetini geri çekmediği müddetçe okulu bitirmesinin engelleneceği konusunda tehdit edilmiş hatta ölüm tehditleri dahi almıştır. Müvekkil, Ankara’daki ailesinin yanına dönmek zorunda kalmıştır. Çavdır Meslek Yüksek Okulu’nda, M.Ö.T’nin cinsel saldırısına uğrayan başka kız öğrenciler de vardır ancak mağdurlar susturulmuşlardır.”