Sağlık

Araştırma: Erkeklerin biyolojik saati, sağlıklı doğumu sanıldığından daha çok etkiliyor

“Bulgular, doğurganlığın bir erkek meselesi de olduğuna kanıt sunuyor”

24 Temmuz 2022 11:07

Britanya’da yapılan bir araştırma, sağlıklı bir doğum için kadınların yaşı gibi erkeklerin yaşının da önemli bir rol oynayabileceğini gösterdi.

The Guardian’da yer alan habere göre,  Britanya’da yapılan bir araştırma kadınların biyolojik saati gibi, erkeklerin biyolojik saatinin de sağlıklı bir doğum için önemli olduğunu gösterdi.

19 bin Tüp bebek döngüsü üzerinde yapılan inceleme, erkeklerin yaşının da doğumda kritik rolü olabileceğini gösterdi.

35 yaş altında veya  40 yaş üstündeki kadınlarda, erkek partnerlerinin yaşının doğumda etkisinin daha az olduğu görülürken, kadın 35 ve 40 yaşları arasında olduğunda erkek partnerin 40 yaşının üzerinde olmasının sağlıklı doğum oranını belirgin bir biçimde düşürdüğü tespit edildi.

Britanya Doğurganlık Kliniği’nden operasyon müdürü Kate Brian “Bulgular, doğurganlığın bir erkek meselesi de olduğuna kanıt sunuyor” dedi.

Araştırmada yer alan isimlerden Profesör Geeta Nargund, “Çok uzun bir süre boyunca bütün yük kadınların omuzlarındaydı ve erkeklerin katkısı göz ardı ediliyordu” dedi.

Uzmanlar, kadının biyolojik yaşının doğurganlıkta hâlâ daha büyük bir rolü olmasına rağmen, erkek yaşının da göz ardı edilmemesi gerektiğini söylüyor. 

Prof. Nargund, incelenen örneklerden hareketle şunları söyledi: “Kadın 35 yaşının altında olduğunda, yumurtaların erkek spermindeki DNA hasarlarını düzeltme kapasitesi daha yüksek oluyor. Kadın, 40 yaşından fazla olduğunda ise yumurta kalitesi düşüyor ve yumurtanın spermdeki hasarları düzeltme kapasitesi de düşüyor. İlginç olan ise kadın 35-40 yaşları aralığında olduğunda erkeğin yaşının öneminin artması. Bu durumda erkek partnerin yaşı 40 ve üzeri olduğunda, sağlıklı doğum ihtimali düşüyor.”