Dünya

Araştırma: Doğu toplumlarında, gözlüklü insanlar daha zeki ve çekici olarak değerlendirilmiyor

Araştırmacılar, doğu ile batı toplumları arasında gözlüğe bakış konusunda farklılıklar olabileceğini belirtti

15 Eylül 2022 12:23

Ürdün'de yapılan bir araştırma, batı dünyasında hâkim olan gözlüklü insanların daha zeki ve çekici gözüktüğü inancının doğu toplumlarında görülmediği sonucunu ortaya koydu.

Daily Mail'ın haberine göre, Ürdün Üniversitesi'nden araştırmacıların gerçekleştirdiği çalışma, hakemli tıp dergisi Cureus'ta yayımlandı. Çalışmaya, yüzde 33.1'i gözlük takan 517 öğrenci katıldı. Katılımcılara 4 kişinin gözlüklü ve gözlüksüz fotoğrafı gösterildi ve fotoğraflara çekicilik, zeka ve özgüven başlıklarında 1 ile 10 arasında puan vermeleri istendi. 

Araştırma sonunda, gözlüksüz fotoğraflar daha çekici, akıllı ve özgüvenli olarak değerlendirildi. Araştırmacılar, "Bizim araştırmamız zeka konusunda gözlüğün negatif etkisini göstermiş olsa da, Batı toplumlarında yapılan araştırmalarda gözlük takan insanlar daha akıllı olarak değerlendiriliyor. Bu çeşitlilik, muhtemelen gözlük takmayla ilgili kültürel farklılıklardan kaynaklanıyor. Bizim araştırmamızda Arap kökenli katılımcılar da vardı" değerlendirmesini yaptı.

İskoçya'nın Edinburg Üniversitesi'nde yapılan araştırma, zeki insanların gözlük takma ihtimalinin yüzde 30 daha fazla olduğunu bulgusuna ulaşmıştı.