Ekonomi

Araştırma: Artan enflasyonla beraber sepetler küçüldü, market markalı ürünlerin payı arttı

Gedik, "2022, enflasyonun hızla yükseldiği ve maalesef 90'lı yıllar seviyesine döndüğü bir yıl olarak kayıtlara geçti" ifadelerini kullandı

17 Ocak 2023 14:53

Ipsos araştırmasına göre, artan enflasyonla beraber sepetler küçüldü, market markalı ürünlerin payı ise arttı. Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik, araştırmayı, "2022, enflasyonun hızla yükseldiği ve maalesef 90'lı yıllar seviyesine döndüğü bir yıl olarak kayıtlara geçti" diye yorumladı.

Bloomberg HT'nin Ipsos araştırmasından aktardığı habere göre, Hızlı Tüketim Ürünleri (HTÜ) harcamaları geçen yıla kıyasla yüzde 80 arttı. Ortalama bir hane yaklaşık olarak iki günde bir kez HTÜ alışverişi yaptı ve bir alışveriş sepetine 85 TL ödedi. 

Araştırmaya göre, geçen yıla kıyasla alışveriş sıklığı azaldı. Haneler, Ocak-Kasım 2022 döneminde 204 kez alışverişe gidip her alışverişte 85 TL harcama yaptı. Ulusal zincirler ve indirim marketleri dışında tüm satış kanallarında ve ana ürün gruplarında alışveriş sıklığı azaldı.

Her yüz liranın 22 lirası, market markalı ürünlere harcandı

Araştırmaya göre, ortalama bir hane, her 100 TL’lik harcamasının yaklaşık 54 TL’sini markalı, 24 TL’sini açık, 22 TL’sini ise market markalı ürünlere ayırdı. Geçen yıl ile kıyaslandığında market markalı ürünlerin payı arttı. Geçen yıla göre indirim marketlerinin daha çok tercih edilmesinin de etkisiyle özellikle et, peynir, sıvı yağ gibi genel gıda ürünlerinde market markalı ürünlerin harcama payı arttı.

Market markalı ürünlerin ulusal zincirlerdeki payı da kademeli olarak artmaya devam etti. Özellikle yumurta, toz şeker, makarna, un gibi genel gıda ürünlerinde, kişisel bakım ve temizlik ürünlerinde ulusal zincirlerdeki market markalarına yönelimin arttığı görüldü. 2022’de haneler, her dört HTÜ alışverişinden üçünde sepetlerine 1-3 adet farklı ürün attılar, yani çoğunlukla küçük boy sepet yaptı. Küçük boy sepetlerin oranı yüzde 76, orta boy sepetlerin oranı yüzde 15, büyük boy sepetlerin ise yüzde 9 olduğu görüldü.

Hesaplı ürün arayışı sürdü

Araştırmaya göre, hanelerin hesaplı ürün arayışı, indirim marketlerinin büyüme hızını artırdı ve genel olarak haneye giren ürün sayısındaki düşüşe karşın indirim marketlerinden alınan ürün sayısı yüzde 4’lük artış gösterdi. Böylelikle indirim marketlerinin hane harcamalarındaki payı belirgin bir şekilde arttı. E-ticaret, büyüme hızını korusa da bu kanaldaki trendlere de daha fazla indirim ve fiyat avantajı damga vurdu.

Gedik: 90’lı yıllara dönüldü

Ipsos’un Türkiye CEO’su Gedik verilerle ilgili yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi:

“2022, enflasyonun hızla yükseldiği ve maalesef 90lı yıllar seviyesine döndüğü bir yıl olarak kayıtlara geçti. Vatandaşların bütçesindeki elektrik, ısınma, ulaşım, giyim gibi kalemler ile birlikte hane içindeki tüketim harcamaları da fiyatların hızla yükselmesinden etkilendi. Pahalılık ile mücadele etmeye çalışan tüketicilerin başvurduğu çözümlerden biri indirim marketlerini daha fazla kullanmak oldu. İndirim marketlerinin hanelerin market harcamalarından aldıkları pay yüzde 3’ten fazla artış gösterdi. Haneye giren ürün adedinde azalma varken indirim marketlerinden yapılan alışverişlerde ürün adedi yüzde 4 arttı.”