Sağlık

Araştırma: 500 erkekten birinde fazla bir X ya da Y kromozom bulunuyor

“Bu durumun ne kadar yaygın olduğunu görünce şaşırdık”

11 Haziran 2022 10:06

Yapılan bir araştırma 500 erkekten birinde, önceden düşünülenden bir tane fazladan eşey kromozomu bulunduğunu gösterdi. Ekstra kromozomların erkeklerde çeşitli sağlık sorunlarının kaynağı olabileceği belirtildi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Britanya Biobank’ta kayıtlı 200 bin erkek üzerinde yapılan araştırma, genel nüfus içinde 500 erkekten birinde ekstra X ya da Y kromozomu olduğunu gösterdi.

Çoğu erkekte yalnızca X ya da Y kromozomu olsa da bazılarının XXY, XYY şeklinde doğabileceği belirtildi. Bu durumda tip 2 diyabet, damar tıkanıklığı, akciğer sorunları gibi çeşitli hastalıkların yaşanabileceği belirtildi.

Cambridge’den endokrinolog Prof. Ken Ong, “Bu durumun ne kadar yaygın olduğunu görünce şaşırdık” dedi.

Ekstra X kromozomu olan erkeklerde durumun genelde ergenlik ve doğurganlık dönemlerinde anlaşıldığı, bu durumun vücutta yağlanma, düşünsel sorunlar ve kişilik bozukluklarına neden olabildiği belirtildi. Çalışmada XXY kromozomu olan erkeklerde, XY olanlara göre testosteron sayısının daha düşük olduğu belirtildi. Ekstra Y kromozomu olan erkeklerin teşhisinin ise daha zor olduğu belirtildi.