Dünya

AP parlamenterlerinden Assange mektubu: Wikileaks kurucusunun ABD'ye iade edilmesine karşı girişimde bulunun

Mektuba 39 Avrupa Parlamentosu üyesi imza attı

20 Haziran 2019 11:39

T24 Dış haberler

Avrupa Birliği'nin yasama kolu olan Avrupa Parlamentosu'nun üyeleri Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesi hakkındaki endişelerini dile getiren bir mektup kaleme aldı ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frank Timmermans'a gönderdi. 

Britanya İçişleri Bakanı Sajid Javid'in Londra'da tutuklu bulunan Assange'ın iadesi için gelen talebe imza attığını hatırlatan parlamento üyeleri Wikileaks'in kurucusunu "Uluslararası siyasi saydamlık için verilen mücadelenin bir sembolü" olarak nitelendirdi. Parlamenterler ayrıca Assange'ın ABD'ye iadesinin insanların bilgi alma hakkına bir saldırı olacağını belirtti ve bu durumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu aktardı.

TIKLAYIN- Kimi için dünyayı değiştiren bir gazeteci, kimi için devlet sırlarını ifşa eden bir casus: Wikileaks’in kurucusu Julian Assange

Mektupta Birleşmiş Milletler'in Assange hakkında aldığı kararlara da dikkat çekildi. BM, ABD'nin Assange'ı adaletli bir şekilde yargılayacağından emin olana kadar Wikileaks kurucusuna sığınma hakkı verilmesi talebinde bulunmuştu. BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard Assange'ın ABD'ye iadesinin ciddi bir insan hakları ihlali olacağını ifade etmişti ve İşkence Özel Raportörü Assange'ın uzun yıllar büyük devletler tarafından psikolojik işkenceye maruz bırakıldığını belirtmişti. 

İmzacılar Avrupa Komisyonu'ndan Assange'ın ABD'ye iadesini durdurması için girişimde bulunmasını talep etti. Javid'in imzasına rağmen son kararı verme hakkına mahkeme sahip.

Mektuba 39 Avrupa Parlamentosu üyesi imza attı. Mektuba Almanya Sol Partisi'nden AP'ye seçilen Malatya doğumlu parlamenter Özlem Alev Demirel'in de imzası yer aldı.