Dünya

Antisemizim ve intihal suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Harvard rektörü Claudine Gay, istifa etti

Harvard Üniversitesi’nin ilk siyah ve ikinci kadın başkanı olarak tarihe geçen Claudine Gay istifa ettiğini açıkladı

02 Ocak 2024 22:07

T24 Dış Haberler 

Harvard Üniversitesi’nin ilk siyah ve ikinci kadın başkanı olarak tarihe geçen Claudine Gay, Kongre'de antisemitizm suçlamasıyla ifade verdikten sonra eleştirildi ve istifa etmek zorunda kaldı.

The New York Times'ın haberine göre; öğrencilerin Gazze'deki İsrail saldırılarına karşı düzenlediği Filistinlilerle dayanışma gösterileri nedeniyle ABD'de antisemitizmle suçlanan ve ardından intihal yaptığı gerekçesiyle akademik çalışmaları incelenen Harvard Üniversitesi Başkanı Gay, istifa etti. 

Gay, ABD Temsilciler Meclisi komitesi önünde antisemitizm ile suçlandığı gerekçesiyle de ifade vermiş ve istifa etmesi gerektiği vurgulanmıştı. 

Üniversiteyi yöneten ilk siyahi ve ikinci kadın olan Gay, yaklaşık 400 yıllık Harvard tarihindeki en kısa görevde kalan başkan oldu. 

Ne olmuştu?

ABD'nin en prestijli yüksek öğrenim kurumlarından Pennsylvania Üniversitesi'nin (UPenn) rektörü Liz Magill, Harvard rektörü Gay ve MIT'den meslektaşları Sally Ann Kornbluth'un, Kongre'de verdikleri ifadede antisemitizm suçlamalarına karşı ifade özgürlüğü vurgusu yapmaları üzerine bir tartışma patlak vermişti. 

Okullarda arttığı belirtilen antisemitik saldırılar ve "Nehirden denize özgür Filistin" sloganının atıldığı Filistin yanlısı öğrenci gösterileri nedeniyle düzenlenen oturumda rektörler, Kongre üyelerinin sorularını yanıtladı. Ancak Cumhuriyetçi Kongre üyesi Elise Stefanik'in, okullardaki eylemlerde "Yahudilere karşı soykırım çağrısı yapıldığı" iddiasıyla yaptığı "sorgulamada", rektörlerden aldığı yanıt kriz yarattı. Stefanik, "Yahudilerin soykırıma uğratılması çağrısının yapılması sizin üniversitenizin zorbalık ve taciz ile ilgili kurallarını ihlal ediyor mu?" diye sordu, rektörleri de ısrarla sıkıştırarak "evet" ya da "hayır" yanıtı istediğini söyledi.

Rektörler ise ihlal kararının "bağlamına göre değişeceğini" söyledi. Magill, "söz konusu çağrının eyleme dökülmesi halinde" kuralları ihlal edeceğini vurgulayıp ifade özgürlüğü imasında bulundu. Bu oturumun ardından üç rektör de, Yahudilere yönelik soykırım çağrısını açıkça reddedip kınamadıkları için eleştirilmeye başlandı. 7 Ekim öncesinde de Filistin yanlısı tutumu nedeniyle zaten baskı altında olan Magill istifa etti. Gay ise özür dilemesine rağmen, artan bir istifa baskısı altında kalmış durumdaydı.

Harvard'dan 700'ü aşkın öğretim üyesi ile binlerce mezun ise Gay'e destek açıklamıştı.

Gay, intihalle suçlanmıştı  

Kongrede ifade vermesinin ardından Gay, intihalle suçlandı ve akademik çalışmaları incelendi. 

Harvard Üniversitesi, Gay'in akademik çalışmalarında iki yetersiz atıf örneği daha bulduğunu açıkladı. Üniversite, eksiklerin, Gay'in 1997'deki doktora tezinde tespit edildiğini ve tezde iki kez "uygun atıfta bulunulmadan yinelenen dil" örneği bulduğunu belirtti. 

Harvard'ı soruşturmakta olan bir kongre komitesi üniversiteye bir mektup göndererek iddialarla ilgili tüm belge ve iletişimlerini talep etti.

Antisemitizm iddiaları nedeniyle istifaya zorlanan fakat üniversite kurulu tarafından okulda kalmasına karar verilen Gay hakkında Ekim ayında intihal iddiaları ortaya atılmıştı. Kurulun, Gay'in istifa etmeyeceğini duyurduğu açıklamasında bu intihal iddialarına da yer verilmişti.

Kurul, Gay'in iddialar sonrasında iki yayınında dört değişiklik yapmayı kabul ettiğini belirtmişti. Okulda öğrencilerin çıkardığı Harvard Crimson gazetesi, bu gelişmeye söz konusu açıklamada yer verilmesinin "tartışmada baş döndürücü yeni bir perde olduğu" yorumunu yapmıştı. 

TIKLAYIN - Harvard Üniversitesi tarihine geçti: Claudine Gay, üniversitenin ilk siyah başkanı olarak seçildi

TIKLAYIN - Pensilvanya Üniversitesi Rektörü antisemitizm ifadesinin ardından gelen eleştiriler üzerine istifa etti; Harvard ve MIT başkanları da hedefte

TIKLAYIN - Filistin gösterileri nedeniyle antisemitizm ile suçlanan Harvard Üniversitesi Rektörü Gay, bu kez de intihal suçlamalarıyla karşı karşıya