Gündem

Antalya ve İzmir Onur Haftası programları açıklandı: Yürümek Yetmez, Şehrin Tamamını İstiyoruz!

17-23 Haziran tarihleri arasında İzmir'de, 14-16 Haziran tarihleri arasında Antalya'da LGBTİ+'lar sokaklarda olacak

11 Haziran 2019 13:57

7. İzmir LGBTİ+ Onur Haftası ve 3. Antalya Onur Haftası'nın detaylı programı açıklandı. 17-23 Haziran tarihleri arasında "Yürümek Yetmez, Şehrin Tamamını İstiyoruz!" sloganıyla İzmir'de, 14-16 Haziran tarihleri arasında ise Antalya'da LGBTİ+'lar sokaklarda olacak.

2013'te "Biz burada homofobiye çiğdem deriz!" sloganıyla ilk kez gerçekleşen İzmir Onur Yürüyüşü Komitesi, "İkili cinsiyet sisteminin yarattığı baskıcı her tür fobiye karşı, farklarımızla ve her şeye rağmen bir arada durmanın yollarını bulmak için" diyerek, LGBTİ+'ları çeşitli etkinliklerde konuşmaya, tartışmaya ve keşfetmeye çağırıyor.

bianet'in haberine göre bir gelenek olarak daima pazar günü yapılan Onur Yürüyüşü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin 23 Haziran'da tekrarlanması üzerine, bu yıl 22 Haziran Cumartesi günü gerçekleşecek.

Onur Haftası Komitesi saat 18.00'de Eski Leman Kültür'ün önünde buluşarak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne çağrı yapıyor.

7. İzmir LGBTİ+ Onur Haftası'nda neler var?

İstanbul'da, Ankara'da ve son olarak ODTÜ'de yasaklanan yürüyüşlerin, LGBTİ+ hareketindeki önemini bir kez daha hatırlamak için, açılış gününde Onur Yürüyüşleri konulu fotoğraf sergisi yapılacak. 

Ocak ayında İzmir'de bir polis tarafından öldürülen trans kadın Hande Buse Şeker'in davası Onur Haftası'na denk geliyor. Organizsayon, 21 Haziran Cuma sabahı davanın takipçisi olmak için adliyede buluşmak üzere çağrı yapıyor. 

Biseksüel+ kimlikler üzerine bir görünürlük atölyesi ve interseks mücadelesinin nereye vardığı üzerine bir söyleşi gerçekleşecek. Bunun yanı sıra, Mülteci LGBTİ+'ların Deneyimleri, LGBTİ+'ların Barış Politikası ve Queer Vegan Söyleşisi düzenlenecek. 

Queer Oyuncak Atölyesi, erkeklik ve güç ilişkilerinin masaya yatırılacağıbir Erkeklik Atölyesi, Cinsel Oyuncak Yapım Atölyesi düzenlenecek.

Pazar günü ise yapılacak olan vegan piknik bu yılki etkinlikler arasında. 

3. Antalya Onur Haftası'nda neler var?

BİZ Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği'nin düzenlediği 3. Antalya Onur Haftası ise 14 Haziran'da başlayacak ve 16 Haziran'daki Onur Yürüyüşüyle son bulacak. 

14 Haziran Cuma saat 14.00'te Avukat Ahmet Çevik, "Dünden bugüne LGBTİ+ hareketi"ni anlatacak. Ardından 14.40'ta Seda Kocabıyık ve Yelda Akbulak yürütücülüğünde şiddetsizlik atölyesi yapılacak. 15.30'da Yiğit Pertev'in moderatörlüğünde queer atölye; 16.50'de ise Ekrem Berk Bilginer'in moderatörlüğünde serbest kürsü yapılacak.

15 Haziran Cumartesi etkinlikleri saat 10.00'da Filika Kafe Kaleiçi'nde queer kahvaltı ile başlayacak. Saat 13.30'da Çağdaş Gazeteciler Derneği'nde Gülser Kayır sunumuyla "Kadına ve LGBTİ+ Bireylere Yönelik Şiddet" oturumu; 14.20'de Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği'nden Gurbet Kabadayı sunumuyla "Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği" oturumu ve son olarak 15.00'te "Milk" filminin gösterimi ve Ömer Kaplan moderatörlüğünde söyleşi yapılacak.

16 Haziran Pazar: Onur Yürüyüşü gerçekleşecek. Antalya Onur Yürüyüşü, saat 17.00'de Kapalıyol Halkbankası önünden başlayacak ve Attalos heykeline kadar devam edecek.