Gündem

"Annelerine 'Çalışan kadının aldığı ekmek haramdır' diyen çocuklar var"

Veliler, MEB'in anaokullarında açtığı dini eğitim sınıflarından şikâyetçi

03 Aralık 2019 11:16

Bolu Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) anaokullarında açtığı dini eğitim sınıflarından gelen bilgilerin çocukların kötü etkilendiğini söyledi. Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici'nin aktardığına göre, Bolu, Yalova, Edirne, Isparta gibi birçok ilde 3-4 yıldır uygulanan bu program neticesinde kendi ebeveynlerine ‘cehennemlik’ diyen çocuklar olduğunu anlattı. Gezisi, annelerine “Çalışan kadının aldığı ekmek haramdır” diyen çocuklar olduğunu ifade etti.
 
Birgün'den Berfin Şengil'in haberine göre, 6 Kasım’da Genel Merkez aracılığıyla durumu Bolu Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdıklarını bildiren Gezici, protokolü mahkemeye taşıma gerekçelerini ‘’İl Milli Eğitim Müdürlükleri, Bakanlıkların taşra teşkilatlarıdır. Dolayısıyla bakanlık tarafından belirlenen 30 saatlik ders müfredatını ve sorumluluğu Bakanlıkta olan bir öğretim programını İl Müftülüğü belirleyemez ya da yerelde başka bir formata dönüştüremez. Burada açıkça bir hukuka aykırılık var’’ şeklinde açıkladı.

Müftülük tarafından verilen eğitimin içeriğinin ne olduğunun ve kimler tarafından uygulandığının bilinmediğini söyleyen Gezici, ‘’Değerler eğitimi adı altında yapılan bir program ama tamamı Arap alfabeli ve dine yönelik bir eğitim. Dolayısıyla bu haliyle kabul edilebilir bir program değil. Dava gerekçemiz zaten yetki aşımından kaynaklıydı’’ ifadelerini kullandı.

Cehenneme mi götürmek istiyorsun?

Gezici, bu program dahilinde eğitim alan öğrencilerin velilerinden gelen şikâyetleri şu şekilde aktarıyor:

"Çocuk akşam yemeğine oturduklarında annesine ‘Bu ekmeği kim aldı?’ diyor. Çocuğun annesi de esnaf bir kadın ve ‘Ben aldım.’ diyor. Çocuğu bunun üzerine ‘Sen bizi cehenneme göndermek istiyorsun. Çalışan kadının aldığı ekmek haramdır’ diyor. Veli bize geldi ve ‘Hocam, çocuğumu dışarıda bıraksam ayrı bir sorun yaşıyorum, çünkü istemeyen tek veli benim. Çocuğum ‘Arkadaşlarım içeride, ben dışarıdayım’ diyor. Bu onu çok mutsuz ediyor."

"Bir derste başörtü zorunluluğu var. Seccade ve tespih getirilmesi isteniyor. Mesela bir sınıfa sesli seccade getirilmiş. Bütün öğrencilere dağıtılmış. Öğrencilere de ‘Bunu bir hayırsever size hediye etti. Eğer namaz kılmazsanız bütün sınıfın günahı size yazılır’ denmiş."