Gündem

Anketçi Mehmet Ali Kulat: Davutoğlu ve Babacan yüzde 1 oy koparsa bile...

Anket şirketi sahibi Mehmet Ali Kulat, Babacan ve Davutoğlu'nun kurmayı planladığı yeni partilerin geleceğini ve AKP'ye etkilerini yorumladı

04 Eylül 2019 16:09

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ekibinin ihraç edilmesi ve kurulması planlanan yeni partilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye siyasetinde hareketli günlerin yaşandığı şu günlerde MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın kurmayı planladığı yeni partilerin AKP'ye olası etkilerini yorumladı. Medyafaresi.com'dan Emre Can Gökboğa'nın haberine göre; Kulat, "Son Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'ın 51.6 oy oranıyla seçildiği dikkate alınırsa, 1.6'lık oy seçimin ikinci tura kalmaması için önemli. Rakipten alınan 0,8 oy kayması seçimi ikinci tura bırakırdı. Küçük partilerin önem kazandığı bir döneme girdik. Alacakları oy oranının az ya da çok oluşu ayrı bir tartışma konusu. Ama bu iki yapının ayrılması önümüzdeki dönemde cumhurbaşkanlığı seçimini farklı bir noktaya doğru taşıyabilir" ifadelerini kullandı.

"Bu ayın sonunu bulmadan parti kurma konusundaki irade açıklanmış olur"

Davutoğlu'nun ihraç edilmesi AKP tabanında nasıl karşılık bulur?

''Ahmet Davutoğlu, AKP tabanı ve Türkiye tarafından son derece bilindik bir isim. Parti kurma konusunda bir irade beyanı var. Yapmış olduğu eleştiriler Cumhurbaşkanı Erdoğan' rahatsız etmiş olmalı ki, partinin en üst organında tedbirli olarak ihraç edilmek üzere disipline sevk edildi. AKP tabanı bunu bir süre ölçüp biçecektir.

Davutoğlu ve arkadaşları Ankara'da genel merkez binası diyebileceğimiz bir bina tutmuş durumdalar. Eski AKP Ankara İl Başkanı Nedim Yamalı, eski İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ve pek çok eski milletvekili şu anda beraber hareket ediyorlar. Bu ayın sonunu bulmadan parti kurma konusundaki irade açıklanmış olur diye düşünüyorum.''

"Erdoğan yeni partiyi erken doğuma zorladı"

Erdoğan, Davutoğlu için ihraç hamlesini yaparak yeni partiyi erken doğuma mı zorladı? Bu kararı nasıl okumalıyız?

"Evet. Erdoğan yeni partiyi erken doğuma zorlarken Ali Babacan'ın ekibine değil de Davutoğlu'nun ekibine dikkat çekici bir hamle yaptı. Böylece çok erken bir çıkış yapmalarını sağladı. Kendi tabanına aynı anda hep AKP'nin içerisinde yer alın, bir taraftan da yeni hareketlerle temas içerisinde olanlara mesaj vermiş oldu. Genel merkezi rahatsız eden başka çıkışlar olursa, bu çıkışlarında gereğini yaparım şeklinde tabana mesaj vermiş oldu."

"Ali Babacan'ın hedef alınmaması aynı anda iki taraftan cephe açmamak için"

Erdoğan’ın Babacan ile henüz polemiğe girmemiş olması onların sessiz ve derinden ilerlemesinin sonucu mu? Yoksa önce görünen hedef Davutoğlu'nu saf dışı bırakıp sonra mı Babacan hareketine yönelecek?

"Ali Babacan ekibi 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün teknik direktörlüğünde yürüyor. Abdullah Gül şu anda aktif bir siyasi çalışma yürütüyor. Ali Babacan meselesinin öncelikli olarak hedef alınmaması aynı anda iki taraftan cephe açmamak için olmuş olabileceği gibi Babacan hareketinin içindeki isimlerin daha bilindik olması önemliydi. Babacan hadisesinin uluslararası akreditasyonu son derece yüksek. İlerleyen süreçte Babacan ve arkadaşlarına yönelik hamleler gündeme gelebilir."

"Öncelik hedef Davutoğlu ekibi"

Erdoğan, Davutoğlu partisinde mi, Babacan partisinden mi daha fazla çekiniyor? Ya da hangisinden çekinmeli?

"Kendi partisindeki bir bölünme meselesi her siyasi lideri rahatsız eder. Erdoğan'ı da rahatsız etmiş görünüyor. Ben Abdullah Gül ve Ali Babacan ekibinin etkisi üzerinde duruyordum ancak Davutoğlu ekibi daha erken bir hamleyle ortaya çıktı. Öncelikli hedefin Davutoğlu ekibi olduğunu söylemek mümkün."

"Küçük partilerin önem kazandığı bir döneme girdik"

Bu iki parti toplamda AKP'den ne kadar oy koparabilir?

"Partiler kurulmadığı için oylarla ilgili değerlendirme yapmak mümkün değil. Parti liderlerinin kim olacağı, seçimin ne zaman yapılacağı gibi şartlar önemli. Son Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'ın 51.6 oy oranında seçildiği dikkate alınırsa, 1.6'lık oy seçimin ikinci tura kalmaması için önemli. Rakipten alınan 0,8 oy kayması seçimi ikinci tura bırakırdı. Küçük partilerin önem kazandığı bir döneme girdik. Alacakları oy oranının az ya da çok oluşu ayrı bir tartışma konusu. Ama bu iki yapının ayrılması önümüzdeki dönemde cumhurbaşkanlığı seçimini farklı bir noktaya doğru taşıyabilir."

"Milletvekillerinden bazıları yeni partilerin kurucu idareleriyle görüşüyor"

AKP'den yeni partilere vekil transferi olur mu?

"Seçim kararı ortaya çıkmadan aktif milletvekillerden istisna isimler hariç olmak üzere ciddi bir transferin olabileceğini düşünmüyorum. Yeni partilerin mevcut milletvekillerini alma gayretinde olacağını düşünmüyorum. Mevcut milletvekillerinin yeni partilere gelecek olması o milletvekillerinin şehirlerinde siyasete ilgi duyan diğer insanların önün kesileceği endişesi duymalarına neden olabilir. Ancak mevcut milletvekillerinden bazılarının yeni partilerin kurucu idareleriyle görüşmeler olduğunu biliyorum. Bu görüşmeler nabız yoklama amaçlı."